De verschillende grote ‘vrije’ runderen in Nederland hebben de voorjaar al flink in hun bol. Onder meer Schotse Hooglanders en Galloways paraderen met hun kalfjes door de verschillende natuurgebieden waar zij grazen. Maar de iets minder bekende tauros in het Kempen-Broek heeft ook jonge aanwas gekregen.
'Nederlandse' oeros
De tauros is een runderras dat voortkomt uit een Nederlands project om een ras te creëren dat sterke overeenkomsten heeft met het uitgestorven oeros (aurochs). Door verschillende robuuste rassen te kruisen, is de tauros in staat zichzelf te redden in de vrije natuur. Momenteel zijn er kuddes in Kempen-Broek, Keent en Lingezegen. Ook in Portugal en Kroatië zijn de eerste kuddes opgezet.
Hoveniers van de natuur
In Kempen-Broek drukt de tours zijn stempel op de natuur in positieve zin. Door begrazing en het knabbelen aan kleine houtige gewassen houden ze het landschap half open. Omgekeerd geven ze bosontwikkeling ook een kans door gesloten grasmatten open te trappen, een perfect kiembed voor kruiden en bomen.
Iedereen profiteert mee
Ook verspreidt de tauros zaden via vacht of een koeienvlaai. Veel dieren profiteren van de aanwezigheid van het robuuste rund in het gebied. Mestkevers genieten van 100% natuurlijke, medicijnvrije mest. Eksters gedragen zich als Europese ossenpikkers, en halen teken uit de vacht van de oerossen.
Aparte soort
De runderen moeten niet verward worden met het Heckrund, die onder meer leeft in de Oostvaardersplassen. Om het Heckrund te verkrijgen zijn andere runderrassen gebruikt.