Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tata Steel minder belangrijk voor werkgelegenheid dan vroeger

  •  
25-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
772 keer bekeken
  •  
uitstoot

© bron: pixabay

Tata Steel is nog altijd een grote werkgever, maar de betekenis van het bedrijf voor de werkgelegenheid is volgens een data-analyse nu veel kleiner dan een paar decennia terug. Het eventueel wegvallen van werkgelegenheid leidt niet tot werkloosheid. De mogelijkheden voor Tata Steel medewerkers om snel ander, gelijksoortig werk te vinden in de nabije omgeving zijn overwegend goed tot zeer goed. Dit blijkt uit een arbeidsverkenning van Intelligence Group, in opdracht van Greenpeace en Urgenda die onderzocht hoeveel banen het staalbedrijf in Velsen en IJmuiden oplevert.

Werkgelegenheid omgeving

Vergeleken met 1990 is het effect van het toenmalige Hoogovens op de werkgelegenheid in Noord-Holland met bijna 78 procent afgenomen, becijfert Intelligence Group. Terwijl de beroepsbevolking in andere sectoren groeide, nam het aantal werknemers van Tata flink af, van meer dan 20.000 tot minder dan 10.000. Daarmee levert Tata 0,6 procent van alle banen in de provincie. Omdat het bedrijf ook volop zaken doet met andere bedrijven in de omgeving, zoals toeleveranciers, is het totale effect op de werkgelegenheid groter. Volgens de onderzoekers is maximaal 3,5 procent van de banen in Noord-Holland gelinkt aan Tata. De onderzoekers merken op dat de kansen op een andere baan voor het gros van het personeel "goed tot zeer goed" zijn. Data over openstaande vacatures in provincie Noord-Holland laten een enorme schaarste op de arbeidsmarkt zien, wat doorstromen naar ander, passend werk goed mogelijk maakt. Hun vaardigheden zijn in trek bij andere werkgevers. Voor alle technische functies zijn de arbeidsmarktkansen zeer goed. Zelfs voor werknemers van 60 jaar en ouder zijn voor vrijwel alle functies minimaal 3 andere, gelijkwaardige banen beschikbaar.

Greenpeace

Volgens Greenpeace toont het onderzoek aan dat de werkgelegenheid "niet staat of valt" met Tata Steel. Daarom kunnen de meest vervuilende onderdelen al per direct dicht, vindt Greenpeace directeur Andy Palmen. ‘Dat opent de weg voor een schone en gezonde IJmond’.

Reactie Tata Steel

Tata Steel heeft het rapport zelf nog niet ontvangen, maar benadrukt in een reactie op de hoofdpunten dat het juist nog heel wat personeel wil aantrekken om te werken aan een duurzame toekomst. Het bedrijf, dat nu nog de hoogste CO2-uitstoot van alle industriebedrijven in Nederland heeft, wil de steenkolen vaarwel zeggen. In 2030 hoopt het een eerste nieuwe fabriek te openen voor de productie van 'groen staal', met behulp van schone waterstof. Bestaande hoogovens en fabrieken zullen daardoor verdwijnen, aldus een woordvoerster. Tata bekijkt overigens of het eerder kan, maar dat gaat niet zomaar omdat "alle fabrieken tot elkaar in verhouding staan", legt ze uit.

Motivatie Urgenda

Directeur Marjan Minnesma van Urgenda zegt dat het belangrijk is dat in deze tijd van noodzakelijke veranderingen keuzes op basis van goede informatie worden gemaakt. Volgens haar kan met dit onderzoek "het gesprek over een schoner Tata Steel voortaan beter onderbouwd worden gevoerd". Mogelijk zal het daarbij hulp van de overheid nodig hebben. Ook in de discussie daarover is het van belang hoe groot het effect van het bedrijf op de arbeidsmarkt is. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.