Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tanden vroeger ontstaan dan gedacht

  •  
24-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schubtanden_naturalis.jpg

© Foto: Martin Rücklin, Naturalis Biodiversity Center. Computermodel en virtuele ontwikkeling

Een minuscuul tandplaatje van de 410 miljoen jaar oude fossiele vis Romundina stellina bevat aanwijzingen dat tanden vroeger geëvolueerd zijn dan tot voor kort werd gedacht. Het tandplaatje van slechts enkele millimeters groot had meer dan 40 jaar in een doos gezeten zonder te zijn herkend, nadat de vis waartoe het behoorde was geprepareerd.
Röntgenstraling
Paleontologen van Naturalis Biodiversity Center en de University of Bristol, Verenigd Koninkrijk, stelden het fossiel bloot aan hoog-energetische röntgenstraling bij de Swiss Light Source van het Paul Scherrer Institut in Zwitserland, waardoor structuur en ontwikkeling van de tanden en het bot zichtbaar werden. Hun resultaten worden vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters gepubliceerd.
 
Structuur van schubben
Philip Donoghue van de University of Bristol in het Verenigd Koninkrijk legt uit: “We laten zien dat de vroegste tanden lijken op die van ons – maar ook dat ze de structuur hebben van de schubben op het lichaam van primitieve vissen. Dit ondersteunt de theorie dat tanden zijn geëvolueerd uit schubben, die veel vroeger in de gewervelde evolutie zijn ontstaan.”
 
Eerder in de stamboom
Rücklin voegt toe: “Onze resultaten suggereren dat tanden dieper in de stamboom ontstonden dan we dachten. We gaan naar nog primitievere gewervelden met kaken en naar kaakloze fossielen kijken. Het lijkt erop dat de vroegste kaken en tanden minder geïntegreerd waren dan we dachten en ook dat de tanden er complexer uitzien dan verwacht. Ik ben erg blij dat mijn onderzoek en onze samenwerking de komende vijf jaar gesteund wordt door de Vidi-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dit stelt ons in staat om de vroegste stadia van tanden en de evolutie van het complexe systeem van ons gebit verder te onderzoeken.”
Bron: Naturalis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.