Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tamme vos, de duurzaamste docent en alle overige onderwerpen

  •    •  
04-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1023 keer bekeken
  •  
kleine_wintervlinder_5c095d399bba3_medium

Kleine wintervlinder

© JancoGrave

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 4 december 2022. Luister de reportages en interviews terug op de volgende startpunten:
11:00 - Kleine wintervlinders nu te zien 
34:25 - Bedreigde orang-oetan
45:20 - Zeepaardjes op het strand 
1:09:25 - Tamme vos? Jaag hem weg!
1:19:55 - Minder geborgde zetels waterschap
2:20:50 - Duurzaamste docent van 2022

Kleine wintervlinders nu te zien 

Het is nu, begin december hét moment om de kleine wintervlinder te zien. Als je na zonsondergang met een zaklamp het bos in gaat kun je ze zien zitten op de boomstammen: de mannelijke kleine wintervlinder. Wachtend op de vrouwtjes, die vleugelloos omhoog kruipen uit de bladeren op de grond. Kars Veling van de Vlinderstichting raadt iedereen aan om nu het nog kan, snel buiten te gaan kijken wanneer het donker wordt. 

kleine wintervlinder paring

© Kars Veling

Tamme vos? Jaag hem weg!

Een vos die zich door een kattenluik naar binnen wurmt omdat hij in de buurt gevoerd wordt, vossen die langs flats en over universiteitsterreinen struinen omdat ze weten dat daar wat te eten vinden valt: het komt steeds vaker voor dat deze dieren al dan niet opzettelijk gevoerd worden en tam gedrag gaan vertonen. Een vos voeren is niet wenselijk, sterker nog, Stichting Wildopvang.nl en Zoogdieren- en Vogelopvang Stichting De Toevlucht roepen iedereen op om geen vossen te voeren.

Op het Science Park in Amsterdam is een vos gevonden die nu in de opvang zit, waar hij weer schuwheid voor mensen moet gaan ontwikkelen. Uiteindelijk moet hij op de vlucht slaan wanneer hij mensen ziet en zelf weer gaan jagen op zijn eten, kortom weer natuurlijk gedrag gaan vertonen.

vos

Vos

© AngelaLouwe

Duurzaamste docent van 2022

Rosa Groen werd vorige week niet vanwege haar achternaam uitgeroepen tot meest duurzame docent van het hoger onderwijs in 2022. Die titel kreeg ze toegekend vanwege haar brede aanpak op het terrein van duurzaamheid. Van ecologische voetafdrukken en arbeidsmigranten tot klimaatongelijkheid, alles komt aan bod bij deze docent aan de Haagse Hogeschool. 

IMG_3902

Rosa Groen

© Merlijn Schneiders

Minder geborgde zetels waterschap

De manier waarop de zetels in onze waterschappen verdeeld worden gaat op de schop. Dinsdag stemde de Eerste Kamer voor een initiatiefwet van GroenLinks om de zogenoemde geborgde zetels af te schaffen. Dat zijn zetels die boeren, bedrijven en natuurorganisaties automatisch toegewezen krijgen. Een deel van de geborgde plekken verdwijnt. De rest van de zetels wordt bepaald door de verkiezingsuitslag. In Vroege Vogels praten we met Tweede Kamerlid Laura Bromet, initiatiefnemer van de motie.

waterschap sloot slootje zwanen

Slootje met zwanen

© Foto: JohanEversFotografie

Zeepaardjes op het strand

Steeds vaker worden er in de winter kortsnuitzeepaardjes gevonden aan de Nederlandse kust. Het is voor de zeldzame mediterrane vis deze maanden te koud in onze wateren. Direct terugzetten in zee heeft dus geen zin. Overwinteren is wel een goede optie om zeepaardjes te helpen. Ecomare en diergaarde Blijdorp vangen de dieren op, om ze in het voorjaar weer uit te zetten. Beide organisaties doen een oproep aan strandwandelaars om de komende maanden uit te kijken naar levende aangespoelde kortsnuitzeepaardjes.

Zeepaardje Ecomare

Een van de kortsnuitzeepaardjes die zijn opgevangen in Ecomare

© Ecomare

Bedreigde orang-oetan

De Nederlandse bioloog Erik Meijaard mag in Indonesië geen onderzoek meer doen naar de orang-oetan. Hij heeft kritiek geleverd op het beleid van de Indonesische regering en dat wordt hem niet in dank afgenomen. De mensapen worden bedreigd door ontbossing en de aanleg van oliepalm-plantages. Maar er worden jaarlijks ook honderden orang-oetans gedood door jagers. Verslaggever Henny Radstaak brengt met Erik Meijaard een bezoek aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

orangsuperscheeli.jpg

© Foto: superscheeli (Creative Commons)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.