De Surinaamse regering gaat kleine goudzoekers die op kwetsbare plaatsen goud winnen, andere gebieden geven om hun werk te doen. Hiermee zet de overheid een nieuwe stap in het proces van de ordening van de goudsector en het stoppen van de schadelijke effecten van de goudwinning.
Wereld Natuur Fonds
De internationale natuurorganisatie WWF Guianas ziet dit als een belangrijke stap in de goede richting, zegt Laurens Gomes, landenmanager Suriname van het Wereldnatuurfonds. WWF trok eerder dit jaar aan de bel toen bekend werd dat ongeveer 1500 illegale goudzoekers hun geluk aan het beproeven waren in het beschermde natuurpark Brownsberg.
Milieuvriendelijk goud
"Dit is natuurlijk een goed initiatief. Maar het zal pas slagen als het er toe leidt dat de goudzoekers zich nu ook aan de wet gaan houden en uit de illegaliteit raken. Dat is het beste middel om te zorgen dat ze ook milieuvriendelijker gaan werken. Maar ik verwacht niet dat de mensen die nu op Brownsberg werken over een maand weg zijn. Het is niet zomaar opgelost", verwacht Gomes.
I am Gold
Ook de Canadese multinational I am Gold is tevreden met de nieuwe koers, vertelt zegsman Roy van Aerde. In het winningsgebied van het bedrijf werken ook individuele goudzoekers uit het dorp Nieuw Koffiekamp. "Nu gedogen we de kleine goudzoekers die bij ons werken omdat we nu eenmaal in hun woongebied actief zijn. Maar vanwege de grote veiligheidsrisico’s doen we dat liever niet. We werken regelmatig met springstof om de grond los te maken en er rijden heel grote wagens over het terrein. Dus als er een oplossing gevonden wordt, is dat prima."
Opgelucht
Owen Pryor, vertegenwoordiger van de gouddelvers van Nieuw Kofffiekamp zegt opgelucht te zijn over de plannen, omdat ze naarstig op zoek waren naar nieuwe wingebieden. Het feit dat hij en zijn collega’s nu ook belasting moeten gaan betalen, vindt hij niet erg. "Dat betekent dat de overheid ons ook zal helpen met onze verplichtingen zoals het netjes achterlaten van de plek waar we werken", zegt Pryor.
Economische winst
De goudsector in Suriname ontwikkelt zich hard de laatste jaren. Naast de grootschalige goudwinning door internationale bedrijven, zijn er veel kleinschalige goudzoekers actief. De sector biedt in totaal aan circa 30.000 mensen werkgelegenheid. De nadelige effecten van de goudwinning zijn watervervuiling door het gebruik van kwik en de ontbossing.