Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Surinaamse toverplanten

  •  
26-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
Sommigen zouden geesten oproepen. Anderen brengen geluk, maken je beter of zijn zelfs lustopwekkend. De magische planten uit het Surinaamse wintigeloof. Het zijn er bijna 400 en deels ook in Nederland te koop. Etnobotanicus Tinde van Andel van de Universiteit van Leiden schreef er een boek over, Medicinale en rituele planten van Suriname.
Even wat voorbeelden. Zo heb je de Strychnos, een vrij giftige liaan. Het extract ervan wordt gebruikt in kruidenbitters. Volgens Van Andel gaan de mannen van de vuilniswagen in de Amsterdamse wijk de Bijlmer elke ochtend even langs bij de markt voor zo’n drankje. De wortels van het kruid waterkanon wordt gebruikt door nierpatienten en diabetici. En het zaad van de Canna indica, ook wel weglopershagel genoemd, werd jaren geleden in Suriname zelfs gebruikt als munitie.
Van Andel deed jarenlang vanuit het Nationaal Herbarium Nederland (NCB Naturalis) onderzoek naar het plantgebruik voor geneeskrachtige, magische en religieuze doeleinden. Het boek is gebaseerd op de kennis van Surinamers en die van Surinaamse Nederlanders, aangevuld met gegevens uit de literatuur en herbariumcollecties. De veldgids bevat wetenschappelijke en lokale namen, botanische en gebruiksbeschrijvingen van bijna 400 verschillende plantensoorten.
Titel: Medicinale en rituele planten van Suriname
Auteurs: Tinde van Andel en Sofie Ruysschaert
Uitgever: KIT Publishers
ISBN: 978-946022-1392
Aantal Blz. 528
Prijs € 29.50
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor