Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Superstormen' tillen reusachtige rotsblokken aan land

  •  
01-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
De koe en de stier op de Bahama’s

© De koe en de stier op de Bahama's, bron: noiz

Uit onderzoek blijkt dat ook superstormen, grote verwoestende stormen, in combinatie met een hogere zeespiegel samen genoeg kracht opbouwen om een groot rotsblok aan land te tillen. Voorheen werden tsunami's, die veroorzaakt worden door aardbevingen, voornamelijk als oorzaak gezien. 

De koe en de stier op de Bahama’s

Op het Bahaamse eiland Eleuthera liggen twee grote rotsblokken die de koe en de stier worden genoemd. Beide zijn een paar mensenlengtes hoog. De 383 en 925 ton zware rotsblokken trokken de bijzondere aandacht van wetenschappers omdat deze 125 duizend jaar geleden nog op de zeebodem voor de kust lagen. 

Superstormen 6000 jaar geleden

Internationale onderzoekers wilden uitzoeken hoe deze rotsblokken zich hebben verplaatst. "In het laatste interglaciale tijdperk was het warmer op aarde en hadden we een hogere zeespiegel", vertelt NIOZ onderzoeker Paolo Stocchi die als zeespiegelmodelleur aan het onderzoek meewerkte. "Het is een interessante tijd voor onderzoekers omdat we nu ook weer richting een warmer tijdperk gaan en willen weten welke gevolgen dat klimaat heeft voor onze oceanen en ons leven aan de kust."
Door de hoogte van de zeespiegel in het laatste interglaciale tijdperk, het Mid-Holoceen, te combineren met de gegevens van recente superstormen in de Atlantische Oceaan blijkt dat de golfslagkracht toeneemt bij een hogere zeespiegel. Uitgaande van de zeespiegel-hoogtes uit het Mid-Holoceen bleek dat zowel Andrew (1992) als Sandy (2012) in staat zijn de koe en de stier op te tillen. Het onderzoek toont zelfs aan dat de huidige zeespiegel op de Bahama’s kleine rotsblokken op Eleuthera heeft verplaatst.

Invloed klimaatverandering

Het mysterie van de koe en de stier laat zien hoe weinig er nog bekend is over hoe oceanen reageren op klimaatverandering. De zeespiegel stijgt relatief langzaam, maar eerder onderzoek van NIOZ Zeeonderzoek toont aan dat kleine veranderingen van de zeespiegel enorme effecten hebben op de golfhoogte en hun slagkracht. Tegelijkertijd zorgt een warmer klimaat voor een hogere intensiteit van orkanen en veroorzaakt mogelijk zelfs andere vormen van superstormen.

Dijken Nederlandse kust

Volgens NIOZ onderzoeker Paolo Stocchi is de boodschap van de rotsblokken op de Bahama’s simpel: "Wanneer de zeespiegel stijgt, zal de golfslagkracht op kustbarrières toenemen", dit geeft problemen voor kustgemeenschappen in de toekomst. In de Nederlandse Waddenzee en Noordzee liggen geen reusachtige rotsblokken zoals op de Bahama’s, maar ook daar zal een hogere zeespiegel de dijken op de proef stellen zelfs als er geen stormen zijn, benadrukt hij. 
Bron: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.