Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Supersnelle vleermuisspieren

  •  
17-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Het is het snelste zoogdier ter wereld. Qua geluid tenminste. Watervleermuizen kunnen als ze via  echolocatie een prooi opsporen tot wel 190 keer per seconde roepen. Dat doen ze met de supersnelle spieren van het strottenhoofd. Dat ontdekte bioakoesticus Coen Elemans van de University of Southern Denmark . De vleermuis is het eerste zoogdier waarbij deze bijzondere spieren is ontdekt. Ze waren eerder al ontdekt bij enkele soorten reptielen, vogels en vissen.
Snelste spieren
Even ter vergelijking, de snelste spieren van de mens, de oogspieren, bewegen 20 keer langzamer. De supersnelle vleermuisspieren kunnen zich honderd keer sneller samentrekken dan onze normale lichaamsspieren. Tot nu toe kende men deze spieren met extreme prestaties alleen van de organen waarmee ratelslangen en sommige vissen geluiden produceren
Strottenhoofd
Het gaat om de spieren in het strottenhoofd van de watervleermuis. Wanneer hij die beweegt komt er spanning op de stembanden en verandert de frequentie van zijn roep. De vleermuis gebruikt ze wanneer hij via echolocatie een prooi heeft opgespoord en zich naar zijn slachtoffer toe beweegt. Daarbij wordt de snelheid van de geluiden opgevoerd tot het moment dat hij toeslaat.
Koeren van duiven
Eerder ontdekte Elemans dat ook het koeren van duiven wordt veroorzaakt door dit type supersnelle spieren. De duif bedient zijn stemorgaan met spiertjes die in maar liefst negen duizendste seconden tijd kunnen samentrekken en deels ontspannen. Dat is tien tot honderd keer sneller dan normale spieren. Het is hetzelfde type spier waarmee ratelslangen hun ratel aanzwengelen.
Kijk hier naar een filmpje van de watervleermuis .
Foto Gilles San Martin , Wikipedia, Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0 Unported
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.