Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Supermarkten promoten geen vlees en zuivel in Week Zonder Vlees & Zuivel

  •  
10-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  
veganistisch

© pixabay

Aldi, Crisp, Ekoplaza, Jumbo en Picnic hebben deze week geen folderaanbiedingen voor vlees en zuivel. Wakker Dier vroeg 21 supermarkten naar hun promotiebeleid in hun folders (online folders voor online supermarkten) voor vlees, vleeswaren en zuivel tijdens de huidige en de volgende editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (NWZV&Z). Albert Heijn, Lidl, Odin en Spar volgen hun voorbeeld in de volgende editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.  

Achterblijvers

De overige twaalf supermarkten blijven vlees en zuivel promoten tijdens de NWZV&Z. Het gaat om de Superunieleden Plus, Coop, Boni, Boon’s Markt, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Nettorama, Poiesz en Vomar. Dit terwijl Plus en Coop zich zelfs als partner hebben aangesloten bij de NWZV&Z. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Deze supermarkten proberen van twee walletjes te eten. Ze bieden wat vleesvervangers aan voor een verantwoord imago, maar tegelijkertijd duwen ze ook vlees en zuivel door je strot.” 

Klimaatbelofte

Nederlanders halen op dit moment ongeveer veertig procent van hun eiwitten uit plantaardig voedsel zoals groenten en peulvruchten. Volgens het Klimaatakkoord moet dit zestig procent worden. De supermarkten hebben zich – via branchevereniging CBL – gecommitteerd aan deze doelstelling. Hilhorst: “Vleesaanbiedingen drijven de vraag op en staan haaks op deze toezegging. En juist deze week vlees pushen is wel een heel raar signaal.” 

Minder dier, meer plant

Voor de eiwittransitie is het belangrijk dat we minder dierlijke producten eten. Naast vlees en zuivel betekent dit ook minder eieren en vis. Wakker Dier wil dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen in de eiwittransitie en actief gaan sturen op minder dierlijke en meer plantaardige producten. Hilhorst: “We zien supermarkten inzetten op vlees- en zuivelvervangers. Dat is goed maar onvoldoende, want die klimaatdoelstellingen gaan we alleen halen als ze ook echt minder vlees en zuivel verkopen.” 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.