Supermarkten niet verplicht verticale koelmeubelen af te dekken
• 17-12-2008
• leestijd 2 minuten
Amsterdamse stadsdeelbesturen en de besturen van de milieudiensten West-Holland en IJmond mochten in 2006 en 2007 een aantal supermarkten niet verplichten hun verticale koelmeubelen overdag af te dekken. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (17 december 2008). De stadsdeelbesturen en milieudiensten hadden zogenoemde nadere eisen gesteld aan 13 filialen van Vomar, Hoogvliet, C1000 en Schuitema in Amsterdam, Leiden en Heemskerk om hen te dwingen energiebesparende maatregelen uit te voeren.
De desbetreffende supermarkten hadden tegen het opleggen van deze verplichting een beroepsprocedure aangespannen bij de Raad van State. Volgens hen duurt het te lang voordat de investeringen van de afdekking van koel- en vriesmeubelen worden terugverdiend. De relevante regelgeving schrijft voor dat dergelijke nadere eisen alleen kunnen worden gesteld als de investeringen binnen vijf jaar worden terugverdiend. De besturen vinden dat de afdekking van koel- en vriesmeubelen tot een aanzienlijke energiebesparing leidt. De periode waarin de investeringen van de afdekking van koel- en vriesmeubelen zouden worden terugverdiend, is volgens hen korter dan de vijf jaar die de regels voorschrijven.
De Raad van State concludeert nu dat de supermarkten hebben aangetoond dat de terugverdientijd van het afdekken van verticale koelmeubelen bijna 6,5 jaar bedraagt. In zoverre zijn de supermarkten in het gelijk gesteld. De besturen mochten de betrokken supermarkten dus niet verplichten de verticale koelmeubelen af te dekken. Volgens de Raad van State waren de besturen in hun berekeningen onder meer uitgegaan van een te hoog besparingspercentage van het totale energieverbruik.
De Raad van State heeft eveneens geoordeeld dat de besturen wèl nadere eisen mochten stellen aan het afdekken van koelmeubelen in de nachtperiode en van vriesmeubelen in de dag- en nachtperiode. De besturen hebben "in redelijkheid gebruik gemaakt van hun bevoegdheid door deze nadere eisen te stellen". Zo staat onder meer de omstandigheid dat de supermarkten zijn aangesloten bij de Meerjarenafspraak over het verbeteren van de energie-efficiency in de supermarktsector er niet aan in de weg om over het onderwerp energiebesparing nadere eisen te stellen.
Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.
Bron: raadvanstate.nl