Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Superbloedmaan, een spectaculair natuurverschijnsel

  •  
21-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
maandetail

© Superbloedmaan - Fotograaf Joke Bot

Maandagochtend heeft de superbloedmaan tot veel enthousiaste reacties geleid. Ook via de site en Facebook kregen we mooie foto’s binnen van mensen die extra vroeg waren opgestaan. Dus voor wie het natuurverschijnsel gemist heeft - dat zijn er vast niet veel - een mooie fotoserie van de superbloedmaan:
manen_meerder

© Superbloedmaan - Fotograaf Klaas Vonk

Vanaf 5.40 t/m 6.24 maakte Klaas Vonk met korte tussenpozen een complete fotoserie van de maan en plaatste deze op onze Facebookpagina.
supermaan

© Supermaan - Fotograaf Elsa Verheijen

De hele nacht was de supermaan al goed te zien. Foto van Elsa Verheijen op Facebook van de maan nog voor de verduistering.
maandetail

© Superbloedmaan - Fotograaf Joke Bot

Ongelooflijk hoeveel details van de maan te zien zijn op deze foto van Joke Bot (via Facebook).
net_voorbij_de_totale_verduistering_5c456f367e0c7_large

© Superbloedmaan - Fotograaf Dommelfoto

Net voorbij de totale verduistering, bovenaan zie je de maan al weer lichter worden - Fotograaf Dommelfoto.
maan_-Mathias

© Fotograaf Mathias

Niet elke foto was even scherp, maar deze verdient een plekje omdat de 10-jarige Mathias “heeeeeel vroeg op wilde staan en dat ook deed”, aldus Veronica Dijkman Dulkes via Facebook. Zoveel enthousiasme kan je alleen maar belonen!

Rode gloed en supergroot

Op maandagochtend 21 januari was er een super grote totale maansverduistering te zien. Een indrukwekkend natuurverschijnsel dat we in ons land maar zelden kunt aanschouwen. Voor een totale maansverduistering moet er een volle maan zijn, een maan die vol beschenen wordt door de zon. Tijdens de verduistering schuift de aarde tussen de maan en de zon. De aarde werpt dan een schaduw op de maan waardoor deze een sfeervolle donkerrode tint krijgt. Dit verschijnsel wordt dan ook wel bloedmaan genoemd. De rode gloed komt doordat aan de zijkant van de aarde nog net wat zonlicht gefilterd door de dampkring schijnt. Dit zogenaamde ‘schermeringslicht’ komt in die schaduw van de aarde terecht en weerkaatst op de maan waardoor wij het kunnen zien. Net als bij een zonsondergang maakt het licht een langere weg door de dampkring. Deeltjes in de atmosfeer verstrooien het licht en behalve het rode licht (dat de grootste golflengte heeft en moeilijk te verstrooien is) komt er nog doorheen.
Als extraatje was het maandagochtend ook nog eens een supermaan. Omdat de maan niet in een rechte baan rond de aarde draait varieert de afstand tot de aarde. Vannacht staat de maan dichterbij de aarde en oogt voor ons daarom groter en schijnt helderder. Dat maakt de maan vannacht super.

Meer over:

superbloedmaan
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor