Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Succesvolle ooievaar

  •  
21-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ooievaar

© Fotograaf: Dommelfoto

Eind jaren zestig was de ooievaar vrijwel verdwenen uit het Nederlandse landschap. Een herintroductieprogramma heeft er voor gezorgd dat er inmiddels weer 900 broedparen zijn. Een geweldig succes dus voor deze iconische vogel.
Het was vooral na de Tweede Wereldoorlog dat de ooievaar als gevolg van jacht en pesticiden een uiterst zeldzame vogel werd in ons land. Op het dieptepunt waren er nog maar negen broedparen.
Zoiets was in Zwitserland ook gebeurd. Daar is toen een fokprogramma gestart waarbij ooievaarsparen werden gekortwiekt. Daardoor konden ze niet wegvliegen en konden ze onder gecontroleerde omstandigheden jaar na jaar kuikens krijgen. De kuikens konden wel elk najaar naar het zuiden trekken. Zo werd in ongeveer twintig jaar een levensvatbare populatie opgebouwd.
In Nederland is Vogelbescherming volgens dezelfde methode te werk gegaan. In 1969 werd in Groot-Ammers een gebied aangekocht om ooievaars te fokken. En met succes: inmiddels is de populatie gegroeid naar zo’n 900 broedparen, en kunnen de vogels zonder bijvoeding overleven. Ongeveer 30% van de vogels overwintert ook in Nederland.
Wielen
Tegenwoordig kennen we de ooievaar broedend op een karrenwiel hoog op een paal of schoorsteen. Toch wil de Vogelbescherming daar meer en meer van af. Ooievaars bouwen hun nest namelijk van oorsprong in bomen. Op een aantal plaatsen in Nederland gebeurt dat nu al.

Meer over:

ooievaar

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.