Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Succesvogels en pechvogels

  •  
12-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Alle 170 Nederlandse broedvogelsoorten, 8 miljoen getelde vogels, 700.000 uur inventariseren, 15 jaar populatiegegevens en 25 eigenschappen: vogelonderzoeker Chris van Turnhout bracht dit alles samen in één model dat deze maand in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation werd gepubliceerd. Nooit eerder werden de gegevens van álle broedvogels uit een land op zo’n grote schaal gecombineerd in een ‘winst- en verliesrekening’, die bovendien laat zien welke eigenschappen van vogels doorslaggevend zijn voor hun succes of ze juist laat verdwijnen. Het model is nuttig bij het voorspellen van toekomstige problemen, het stellen van prioriteiten bij onderzoek en het bedenken van beschermingsmaatregelen, of juist de aanpak van plagen. Opvallende conclusies: grondbroeders en bosvogels die ver weg overwinteren gaan heel snel in aantal achteruit; het is niet per definitie ongunstig om specialist te zijn; en eieren rapen om grauwe ganzen te bestrijden is onzin.
Van Turnhout is onderzoeker bij SOVON Vogelonderzoek Nederland en hoopt later dit jaar op zijn onderzoek te promoveren aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.