Succes voor Foie Gras-actie Wakker Dier
• 07-12-2004
• leestijd 2 minuten
Na overleg met Stichting Wakker Dier heeft Joop van den Ende eigenhandig gezorgd dat de foie gras van de menukaart van restaurant Le Cirque in zijn Circustheater wordt gehaald. Van den Ende vindt het gerecht te dieronvriendelijk om dit te blijven serveren. In een schriftelijke verklaring stelt van den Ende: 'De Stichting Wakker Dier heeft mij op heldere wijze weten uit te leggen waarom foie gras niet langer op de menukaart van restaurants zou mogen staan. Wij hebben hierover een opbouwend gesprek gehad en dat heeft mij doen besluiten om, met de volledige instemming van patron cuisinier Robert Kranenborg, foie gras nog voor het eind van dit jaar definitief van de menukaart van restaurant Le Cirque te halen.'
Wakker Dier is blij met dit besluit en hoopt dat de stellingname van opinieleider Joop van den Ende uitstraling heeft naar andere restaurants die nog wel foie gras serveren. Directeur Marianne Thieme van Wakker Dier: "Dierenleed is allesbehalve chique maar foie gras wordt wel vrijwel uitsluitend geserveerd in zichzelf chique noemende restaurants. Daarom is het zo belangrijk dat iemand als Joop van den Ende zich achter een volledige ban op foie gras schaart. Natuurlijk hopen we dat de gasten van Le Cirque tijdens het kerstmenu de foie gras van het restaurant beleefd zullen weigeren.". Eerder haalden al veel andere restaurants de foie gras van de kaart na overleg tussen Wakker Dier en horeca-organisaties.
Hoe wordt foie gras geproduceerd?
De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed.
Eerdere successen
Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie 'G7' (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.