Succes plasticinzameling kwestie van tijd
• 01-03-2010
• leestijd 2 minuten
Het heeft vijftien jaar geduurd voordat de burger gewend was aan de glasbak. De aparte inzameling van plastic huisafval is pas een jaar bezig en kent hier en daar nog startproblemen. Dat zegt een woordvoerder van Nedvang, de organisatie die gemeenten bijstaat bij de gescheiden inzameling van plastic. ,,We zijn heel enthousiast over de bereikte resultaten. De doelstelling van 2009 hebben we ruim gehaald'', aldus Nedvang.
Gemeenten zijn sinds 1 januari verplicht om kunststof verpakkingsmateriaal te scheiden. Van de 431 gemeenten in Nederland zijn er 406 daadwerkelijk begonnen met plasticinzameling. Zeventien gemeenten gaan er binnenkort mee beginnen. De rest is aan het plannen of wil het op z'n eigen manier doen, zoals Rotterdam, waar volgens het gemeentebestuur de milieuwinst beperkt is als de inwoners hun plastic thuis gaan scheiden. Verantwoordelijk wethouder Lucas Bolsius voelt meer voor een systeem van scheiding achteraf, waarbij speciale apparatuur bij de afvalverwerker het plastic uit het restafval filtert. Probleem is echter dat Rotterdam die apparatuur niet heeft en er elders geen capaciteit is.
In Amsterdam kunnen inwoners plastic apart inleveren bij de zes milieustraten in de stad. In mei begint de hoofdstad op nog een aantal andere plekken met het gescheiden inzamelen van plastic. Den Haag zet veertig bovengrondse containers in de stad en Utrecht heeft inzamelingscontainers geplaatst.
In de noordelijke provincies Friesland en Groningen wordt het plastic afval voornamelijk bij de verwerkers gescheiden. Datzelfde geldt voor Limburg. Alleen Roermond werkt met containers in het straatbeeld. In Zwolle en Amersfoort moeten bewoners met hun plastic afval naar verzamelcontainers die doorgaans bij supermarkten staan. In Apeldoorn loopt de inzameling nog niet geheel naar wens. Afgelopen jaar bood de gemiddelde Apeldoorner in totaal 6 kilo aan, minder dan het landelijk gemiddelde van 7,5.
Plastic afval wordt in Flevoland op verschillende manieren gescheiden. Zo kunnen Lelystedelingen het plastic kwijt in een van de dertig containers die verspreid door de stad staan. Een aantal daarvan wordt al drie keer per week geleegd en de gemeente breidt het aantal afvalpunten binnenkort dan ook fors uit. Ook het inzamelsysteem in Twentse en Achterhoekse gemeenten is over het algemeen een succes. De grijze vuilcontainers zijn beduidend leger dan voor de invoering van het gescheiden inzamelen van plastic afval.
Een groot aantal gemeenten in Noord-en Zuid-Holland heeft de inzameling uitbesteed aan het bedrijf HVC. Dat noemt de inzameling redelijk succesvol. ,,Pas als het langere tijd loopt en iedereen eraan gewend is, kan het écht worden beoordeeld'', aldus een woordvoerder. In Drenthe hetzelfde verhaal. Een woordvoerder van inzamelaar Area Reiniging: ,,Er zijn mensen die ineens zien hoeveel plastic afval ze produceren, daar van schrikken en kritischer worden bij het inkopen van producten die in plastic verpakt zijn. En dat is natuurlijk precies de bedoeling.''
Bron: ANP