Succes: drie kolencentrales in de koelkast!
• 18-03-2009
• leestijd 2 minuten
Nadat eerder al de kolencentrales van Nuon en Essent on hold waren gezet, zijn nu ook de centrales van E.ON, RWE en Electrabel op de lange baan geschoven. Een direct gevolg van het bezwaar dat Greenpeace samen met andere milieuorganisaties indiende.
Volgens Greenpeace zijn de geplande kolencentrales van E.ON, RWE en Electrabel in strijd met de Europese wetgeving. Met de komst van deze centrales gaat Nederland namelijk meer van de vervuilende stof SO2 uitstoten dan is toegestaan. De Raad van State - die het bezwaar in behandeling neemt - heeft nu besloten dat het hierover advies gaat inwinnen bij het Europese Hof.
Van uitstel komt afstel
Een enorm succes en wel om twee redenen. Enerzijds kan het advies van het Europese Hof ervoor zorgen dat deze kolencentrales er helemaal niet mogen komen. Anderzijds loopt de bouw van de kolencentrales door de adviesaanvraag sowieso lange vertraging op, tot wel anderhalf jaar. En van uitstel komt afstel...
Geen nieuwe kolencentrales goed begin Kopenhagen
"Dit is precies wat nodig is om die vervuilende kolencentrales van de baan te krijgen," aldus Meike Baretta, campagneleider van Greenpeace Nederland. "Kolencentrales zijn ongekende CO2-kanonnen. Dit
uitstel kan tot afstel leiden en dat is nodig voor het klimaat. In december moet er in Kopenhagen een nieuw klimaatverdrag gesloten worden, dat de opvolger moet worden van het Kyoto Protocol. Het zou een mooie start voor dat nieuwe verdrag zijn als er in Nederland geen kolencentrales meer gebouwd mogen worden."
Energy [R]evolution
Greenpeace voert al twee jaar intensief campagne om nieuwe kolencentrales in Nederland van de baan te krijgen. Nieuwe kolencentrales in Nederland zijn een ramp voor het klimaat en bovendien onnodig. Greenpeace heeft een scenario ontwikkeld dat laat zien dat de omslag naar schone energie zonder kolen- en kerncentrales binnen vijftig jaar in Nederland haalbaar en betaalbaar is.