Subsidie voor zonnepanelen keert terug
• 18-09-2007
• leestijd 2 minuten
Het kabinet gaat de aanschaf van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen weer stimuleren. Er komt een subsidieregeling waarmee 100.000 bestaande woningen gebruik kunnen maken van duurzame energievoorzieningen, blijkt uit de dinsdag verschenen begroting van het ministerie van VROM.
Hoeveel subsidie er exact beschikbaar is, is onduidelijk. Er zijn geen gespecificeerde geldbedragen bekend. De regeling heeft een beperkte looptijd en de bedragen per installatie worden jaarlijks aangepast.
Milieuminister Jacqueline Cramer wil verder de (vrijwillige) afspraken over energiebesparing met de industrie aanscherpen. Tien bedrijfstakken, met als koplopers de papierindustrie en de chemie, moeten in 2030 de helft minder energie verbruiken.
Cramer spreekt van een mix van maatregelen, van marktprikkels, normen en tijdelijke stimulering tot innovatie. In 2020 moet immers de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990. Nederland is daarvoor wel afhankelijk van Europa. Als de rest van de wereld niet meedoet, komt de lat lager te liggen. Dan overweegt Cramer andere maatregelen, zoals herverdeling over andere sectoren, om het gat van 8 megaton CO2 te dichten.
In dezelfde tijd moet 20 procent van het energieverbruik duurzaam (wind, zon) zijn en moet ook nog jaarlijks 2 procent energiebesparing gehaald worden.
Daarvoor is in 2008 140 miljoen euro extra beschikbaar, oplopend tot een half miljard (naast het bestaande budget van 1,3 miljard euro). Het werkprogramma Schoon en Zuinig is nu getiteld 'Nieuwe energie voor het klimaat'.
Onder dat plan zullen in 2011 verder een half miljoen gebouwen en woningen moeten zijn gerenoveerd en energiezuiniger gemaakt. Daarbij werkt het Rijk samen met energiebedrijven, woningcorporaties en bouwbedrijven. Nieuwe woningen zullen in 2015 de helft energiezuiniger moeten zijn dan nu, via aanscherping van de minimumeisen.
De minister waarschuwde voor ,,stokjes achter deur'', als in 2010 blijkt dat burgers en bedrijven niet voldoende meewerken. Vanaf 2008 moeten bijvoorbeeld huizenbezitters bij de verkoop van hun woning een label over het energieverbruik overleggen. Het F-label is nu het laagst. ,,We kunnen alleen D-woningen toestaan'', aldus Cramer.
Bron: ANP