Stuwdammen maskeren zeespiegelstijging
• 26-03-2008
• leestijd 1 minuten
Sinds de Tweede Wereldoorlog is het aantal stuwmeren enorm toegenomen en hiermee ook het opgeslagen watervolume. Als al het water in de oceanen zou worden gebracht dan zou de zeespiegel ineens met 3 cm stijgen. De wereldwijde zeespiegelstijging wordt dus gemaskeerd door stuwdammen.
Volgens Chao en collega’s (National Central University, Taiwan) was de zeespiegelstijging in de laatste eeuw ongeveer 1,8 mm per jaar, met een versnelling in de laatste tien jaar. Deze stijging wordt toegewezen aan het smelten van de gletsjers, de ijskappen op Antarctica en Groenland en het uitzetten het oceaanwater als gevolg van het verstekte broeikaseffect. Warm water neemt immers een groter volume in dan koud water.
De onderzoekers hebben voor hun berekening van het watervolume in de stuwmeren bijna 30.000 stuwmeren gebruikt. Momenteel wordt ongeveer 10.800 km3 water opgeslagen in stuwmeren. Als dit water wordt toegevoegd aan de oceanen dan stijgt de zeespiegel met 3 cm. Dit betekent dat de zeespiegel over de laatste 50 jaar niet 10 cm is gestegen, maar eigenlijk 13 cm indien alle dammen weg gehaald zouden worden.