Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Studie: loodvergiftiging door Britse privévliegtuigjes onderschat

  •  
12-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
rijk_prive_vliegtuig_pixabay

© Pixabay

Honderdduizenden huishoudens in de buurt van Britse luchthavens lopen meer risico om blootgesteld te worden aan hoge doses van de giftige stof lood dan gedacht. Dat kwam door kleine privévliegtuigen die doorgaans op loodhoudende brandstof vliegen, meldt de Universiteit van Kent. De onderzoekers concluderen dat de Britse overheid de risico’s op loodvergiftiging flink heeft onderschat.

Privévliegtuigen

De onderzoekers menen dat kleine privévliegtuigen aangedreven door zuigermotoren, vaak gebruikt bij vliegshows of door hobbypiloten, de grootste bronnen van loodvervuiling zijn in het Verenigd Koninkrijk, groter dan bijvoorbeeld elektriciteitscentrales of gieterijen. Zo wordt in de studie geconcludeerd dat deze vliegtuigen tussen 1998 en 2020 zo'n 455 ton lood uitstootten. De Britse overheid ging uit van een totale uitstoot van 32 kilogram, ruim 14.000 keer minder.

Een hoge concentratie lood in het bloed kan ertoe leiden dat volwassenen eerder overlijden. Bij kinderen kan die tot het gevolg hebben dat zij zich cognitief minder goed kunnen ontwikkelen. Maar ook lage concentraties lood in het bloed zijn giftig.

Giftig lood

Eerder werd in een Amerikaanse studie aangetoond dat kinderen die in een straal van 4 kilometer van een vliegveld wonen, verhoogde niveaus van het giftige metaal in hun bloed hebben. In het onderzoek van de Universiteit van Kent werd dezelfde straal gebruikt voor luchthavens in het Verenigd Koninkrijk. Binnen die straal stonden verspreid over het land ruim 370.000 huizen, waarvan de bewoners dus risico liepen op loodvergiftiging.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.