Tijdens de finale van de internationale Hybrid Tuktuk Battle van Enviu is het studententeam van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) als het beste uit de bus gekomen in de klasse voor 2-takt tuktuks. Het studententeam van SRM University werd als winnaar aangewezen in de 4-takt klasse.
In de afgelopen 12 maanden hebben Nederlandse en Indiase studententeams aan innovaties voor vervuilende tuktuks gewerkt om deze schoner en efficiënter te maken. Dit weekeinde vond de finale van deze competitie plaats in Chennai, India.
Het door Enviu geïnitieerde Hybrid Tuktuk Project is opgezet om technische studenten een oplossing te laten bedenken voor een bestaand milieu- en sociaal probleem. In veel grote steden in Azië is de tuktuk het belangrijkste vervoersmiddel. Deze tuktuks stoten echter veel CO2 en andere schadelijke stoffen uit en verbruiken veel brandstof. Daarnaast behoren de bestuurders tot de lagere economische klasse en verdienen gemiddeld maar 3 tot 4 euro per dag. Het doel van het Hybrid Tuktuk Project is om hier verandering in te brengen!
Het LPG directe injectie systeem van de HAN versloeg hierbij o.a. een start-stop systeem van de TU Eindhoven, een energiezuinige uitlaat van de TU Delft en een CNG directe injectie van de Hanzehogeschool Groningen. De winnaar is aangewezen op basis van emissietesten, brandstofverbruik races en een businessplan voor implementatie van het systeem in India. Het systeem van de HAN bespaart 26 % energie en bespaart maar liefst 53 % aan brandstofkosten vergeleken met een standaard benzine tuktuk. Het systeem kost rond de 200 euro.
Enviu ambieert om in de komende jaren vele tuktuks in India om te bouwen tot een schonere en zuinigere tuktuk. Meerdere studenten teams hebben het voornemen om een bedrijf op te zetten dat hun systeem ook daadwerkelijk in de markt gaat introduceren.
Het Hybrid Tuktukt Project van Enviu wordt ondersteund door d.o.b foundation, het Ministerie van VROM en de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO. De combinatie van de verbetering van de levensomstandigheden van de tuktukrijders en de vermindering van Co2 uitstoot passen goed bij klimaatprogramma FairClimate van ICCO. FairClimate pleit voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland en ondersteunt duurzame (klimaatneutrale) ontwikkeling in arme landen. “Een project als dit bevestigt maar weer eens dat minder energieverbruik zeker niet voor mindere prestaties zorgt”, zegt Guus Paardekooper van ICCO.