Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Struikroven zonder geweld

  •    •  
23-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
957 keer bekeken
  •  
IMG_7476

In de 16e en 17e eeuw maakten ze bossen en moerassen onveilig: struikrovers. In de bosjes lagen ze klaar om met geweld langskomende reizigers te overvallen. Nu, in de 20e eeuw, heeft struikroven een heel andere betekenis gekregen. Het is het legaal meenemen van planten en struiken die anders met de sloop van een pand op de schroothoop zouden belanden. En iedereen kan daar aan meedoen. 

Stichting struikroven

Struikroven is begonnen als buurtinitiatief in Eindhoven, maar is inmiddels een snelgroeiende, landelijke Stichting. Door het hele land organiseren ze struikroofacties. In samenwerking met gemeenten, woningcorporaties en bouwbedrijven zorgen zij ervoor dat buurtbewoners samenkomen om de planten en struiken uit de te slopen terreinen gered kunnen worden. 

IMG_7468

Frauke van Beusekom en Britt Louter van Stichting Struikroven

© Vroege Vogels

Circulair bouwen

Volgens Britt Louter, organisator van een struikroofactie in Utrecht, is dit hard nodig. "Er is veel aandacht voor circulair bouwen, maar nog weinig voor het hergebruik van groen. Jaarlijks verdwijnen er voetbalvelden aan groen dat niet hergebruikt wordt. Zonde, want het gaat vaak om volwassen planten, waar ook allerlei insecten in leven. Wij vinden eigenlijk dat struikroven een standaard procedure in elk bouwproject moet worden."

IMG_7473

panden in de Utrechtse wijk Ondiep die klaar zijn voor de sloop

© Vroege Vogels

Tips

Wil je ook struikroven? Zorg dan dat je van elke plant die je rooft zo veel mogelijk van de kluit meeneemt. Zo heeft je geroofde plant de grootste overlevingskans. Neem daarvoor goed gereedschap mee, vooral bij bomen is vaak grof geschut nodig. Zorg in ieder geval voor een goede schep en iets waarmee je je wortels kunt afzagen of doorknippen. Helemaal zonder geweld is het nieuwe struikroven dus niet.

Wil je meedoen met een struikroofactie? Kijk dan even op deze site of er binnenkort een actie bij jou in de buurt is.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.