Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stress maakt zangvogel zelfstandig

  •  
24-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Zebravink_OpaJan.jpg

© Fotograaf: OpaJan

Verschillen in sociaal gedrag bij zebravinken worden mede bepaald door vroege blootstelling aan stresshormonen. Dit blijkt uit een onderzoek van gedragsbiologe Neeltje Boogert dat is gepubliceert in het tijdschrift Current Biology. Vogels die op jonge leeftijd stress ervaren, blijken later in hun leven zelfstandiger te zijn dat soortgenoten die niet werden blootgesteld aan stress. Dit komt doordat ze minder afhankelijk zijn van hun ouders en meer van andere vogels leren.
Zelfstandiger en socialer
Boogert gaf stresshormoon, opgelost in pindaolie, aan de helft van alle kuikens in dertien zebravinknesten. De rest van de kuikens kreeg pindaolie zonder stresshormoon. Daarna werden de zebravinkfamilies, samen met andere, niet-verwante vogels losgelaten in twee grote volières. De gestreste kuikens brachten minder tijd door in de buurt van hun ouders. Ook gingen ze veel oppervlakkige sociale contacten aan.
Puzzel oplossen
Hun sociaal-leergedrag veranderde hierdoor ook. Boogert sloot de reguliere voederplaatsen af en observeerde hoe snel de vogels een puzzel konden oplossen, die toegang gaf tot nieuw voedsel. De niet-gestreste kuikens kopieerden het gedrag van hun ouders om de puzzel op te lossen. Gestreste vogels leerden juist van de niet-verwante volwassen vogels in de volière. Bovendien gingen ze ook zelfstandig op zoek naar de oplossing van de puzzel. Ze wisten de puzzel daardoor sneller op te lossen dan hun niet-gestreste soortgenoten.
Bron: NWO
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.