Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Strenge naleving op fokverbod voor de vouwoorkat

  •  
31-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3074 keer bekeken
  •  
cat-g86e7d7297_1920

Scottish fold cat / vouwoorkat

© Kriss Chen via Pixabay

De NVWA gaat per direct strenger controleren op het fokverbod voor de Scottish fold en kruisingen daarvan. Na een handhavingsverzoek van Dier&Recht werd laatst de eerste officiële waarschuwing uitgedeeld aan een kattenfokker.

Gevouwen oren

Scottish folds of vouwoorkatten zijn katten met naar voren gevouwen oren. Ze zijn erg populair vanwege hun opvallende uiterlijk. Maar veel mensen weten niet dat die gevouwen oren ontstaan door een erfelijke groeistoornis van het kraakbeen; osteochondrodysplasie. Deze aandoening beperkt zich niet tot de oren, maar verzwakt het kraakbeen in het hele lichaam van de kat. Dit kan leiden tot misvormde poten en pijnlijke gewrichtsontstekingen. Het fokken van deze katten is dan ook verboden.

Dit verbod geldt ook voor het fokken van kruisingen, omdat deze naast de gevouwen oren ook de pijnlijke gewrichten kunnen erven.

scottish-fold-g2b847d052_1920

© Natakay via Pixabay

Handhaving NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stuurde afgelopen anderhalf jaar ruim 700 brieven naar fokkers en handelaren van Scottish folds die op Markplaats adverteerden om ze te informeren over het verbod. De controlerende instantie gaat vanaf nu ook over tot handhaving. Fokkers die actief blijven, kunnen een bezoek van de NVWA en een boete van 1.500 euro tegemoet zien. Dier&Recht is blij met de recente acties van de NVWA.

Bron: Dier&Recht

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.