Strategie van valse meeldauw ontdekt
• 10-12-2010
• leestijd 1 minuten
Biologen van de universiteiten van Wageningen en Utrecht hebben ontdekt hoe de plantenziekteverwekker valse meeldauw werkt. Valse meeldauw is een bekende en uiterst schadelijke plantenziekte, die onder meer hele slavelden en wijngaarden kan verwoesten.
Nu alle genen van de schimmelachtige in kaart zijn gebracht, kan ook gerichter worden gewerkt aan de bestrijding van valse meeldauw en andere, op de meeldauw lijkende ziekten, zegt bioloog Francine Govers van de Wageningen Universiteit. Govers verwacht dat planten resistent kunnen worden gemaakt tegen de gevreesde ziekte. De biologen publiceren hun belangrijke vondst vrijdag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science.
Valse meeldauw tast de gastheerplant aan zonder die te doden. De ziekteverwekker kan daardoor lang voortwoekeren voordat de aantasting opvalt. Het blijkt dat de schimmelachtige de afweerreactie van de gastplanten weet te omzeilen, zodat de plant zich niet gaat verweren tegen de ziekteverwekker. Bovendien scheidt de meeldauw bepaalde eiwitten af die in de cellen van de gastplant dringen en daar afweerreacties onderdrukken. Zo kan valse meeldauw hele oogsten vernietigen.
De Nederlandse biologen, die met collega's uit andere landen hebben samengewerkt, hopen dat ze een methode kunnen vinden om de bepaalde eiwitten van de meeldauw aan te pakken. Als dat lukt zal waarschijnlijk ook een aantal andere plantenziekten kunnen worden bestreden, want de biologen denken dat andere ziekten waaraan de gastheerplant niet doodgaat hetzelfde werken als valse meeldauw.
Bron: ANP