Watersnood bedreigt koraalriffen Australië_05_01_2011
• 05-01-2011
• leestijd 2 minuten
De aanhoudende overstromingen in het noordoosten van Australië bedreigen ook een van de belangrijkste natuurgebieden ter wereld. Door het hoge water komen pesticiden, puin, bezinksel en ongewoon warm water in het Great Barrier Reef terecht. Daarvoor heeft Michelle Devlin, waterdeskundige van de Australische James Cook Universiteit, woensdag gewaarschuwd.
Devlin volgt de rivierstromen die al wekenlang uitkomen in de oceaan en probeert de schade aan het koraalrif te meten. Zij vreest dat velden zeegras in sommige gebieden worden vernietigd. Ook is het mogelijk dat zeesterren, een ware pest voor het rif, welig tieren door de schadelijke stoffen die meekomen.
De overstromingen in de staat Queensland hebben de afgelopen tijd een gebied getroffen dat even groot is als Frankrijk en Duitsland bij elkaar. Daar wonen ongeveer 200.000 mensen. Veertig dorpen en steden zijn overstroomd of afgesneden van de buitenwereld. Oogsten zijn verwoest en belangrijke (spoor)wegen afgesloten.
Omdat circa driekwart van de kolenmijnen in Queensland buiten werking is, zijn de kolenprijzen in de wereld gestegen. Volgens de premier van Queensland, Anna Bligh, heeft de staat niet eerder te maken gehad met zo'n grote ramp.
De problemen houden voorlopig nog aan. Het Australische KNMI waarschuwt voor zware regenval donderdag in het zuidoosten van Queensland. Daardoor kunnen plaatselijk plotselinge overstromingen ontstaan.
In de stad Rockhampton, een van de grootste plaatsen in het getroffen gebied, bereikt de rivier de Fitzroy de komende uren zijn hoogste peil. De waterstand blijft in ieder geval tot donderdag op dat niveau. Daarna zal het peil licht zakken, aldus weerdeskundigen.
De problemen begonnen kort voor de jaarwisseling. Queensland werd toen geteisterd door de tropische cycloon Tasha. Na tien jaar droogte viel in korte tijd een enorme hoeveelheid neerslag. Mede door die regenbuien is 2010 het natste jaar voor Queensland geworden sinds het begin van de metingen in 1900. Volgens meteorologen viel afgelopen jaar bijna twee keer zo veel regen als normaal.
Bron ANP