NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stormen krijgen voortaan een naam

6 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
storm regen onweer

© Fotograaf: creatief

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen vanaf nu een naam. Dat meldt het weerinstituut vrijdag, de dag dat het nieuwe stormseizoen van start gaat.

Mannelijkke en vrouwelijke namen

De namen zijn afwisselend mannelijk en vrouwelijk, vastgesteld door het Amerikaanse National Hurricane Center in de jaren zeventig. Dit jaar zal de eerste storm ‘vrouwelijk’ zijn en Atiyah heten, de tweede storm is ‘mannelijk’ en krijgt de naam Brendan. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

Verwijzingen in namenlijst

Het KNMI heeft samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en de Met Éireann (Ierland) de lijst met stormnamen voor het stormseizoen 2019-2020 opgesteld. Nederland heeft onder andere de namen Jan en Kitty ingebracht. Jan verwijst naar Jan Pelleboer, de eerste weerman op radio en televisie, en naar Jan Buisman, historisch geograaf en schrijver van de boekenreeks ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’. Kitty is vernoemd naar Kittie Koperberg, oorlogsslachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. De Joodse bibliothecaresse trad in 1938 in dienst van het KNMI.

Naamgeving creëert bewustzijn

Naamgeving van stormen verhoogt het bewustzijn van gevaarlijk weer en zet mensen ertoe aan actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen, heeft onderzoek in Groot-Brittannië uitgewezen. Met het geven van namen willen de weerdiensten dan ook het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.