Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Stop met langeafstand transporten van slachtvee'

  •  
07-03-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
biggetjes.jpg
Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft grote bezwaren tegen het huidige vervoer van vee over lange afstand. Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de gezamenlijke dierenwelzijnorganisaties (WSPA). Veetransport dat vier uur duurt is voor vier op de tien Nederlanders nog acceptabel. Voor een kwart van de Nederlanders is acht uur durend transport van levend vee over de weg ook nog acceptabel.
"Stop dus met de transporten van slachtvee over lange afstanden en bevorder de handel in vlees van vee dat op humane wijze is geslacht dicht bij de plaats waar het is gefokt."
Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties zijn een campagne begonnen tegen de langeafstandstransporten die volgens hen niet mogelijk zijn zonder leed en dood onder de dieren te veroorzaken. De groeperingen, waaronder de Dierenbescherming, Dier en Recht en World Society for the Protection of Animals (WSPA), wijzen op een alternatief voor de transporten, namelijk dicht bij de stal slachten. Belangstellenden kunnen vanaf donderdag op internet een petitie tekenen die uiteindelijk wordt aangeboden aan de Europese Commissie.
Volgens Sandra Albers, directeur WSPA in Nederland, is het de hoogste tijd voor verandering. ,,De wreedheden die miljoenen dieren tijdens onnodige transporten jaarlijks moeten doorstaan, zijn volledig onacceptabel in de 21e eeuw. Daar moet een einde aan komen.''
De dierenbeschermers wijzen erop dat elke week miljoen slachtdieren over lange afstand worden vervoerd. Ondanks de bestaande regels is het vrijwel onmogelijk dieren duizenden kilometers te vervoeren zonder dat dit leed veroorzaakt, vinden ze. ,,De Europese regels blijken in de praktijk niet te voldoen. Ze worden vaak overtreden en er is nauwelijks controle op naleving ervan. Buiten Europa zijn de regels vaak nog slechter.''
Per jaar gaan ongeveer twee miljoen varkens uit Nederland naar Spanje en Italië. Ongeveer 1,6 miljoen jonge varkens worden naar het buitenland vervoerd om daar te worden afgemest. Ook reizen bijvoorbeeld varkens uit Duitsland naar Nederland om hier te worden geslacht, terwijl ze als big al van Nederland naar Duitsland werden vervoerd.
De Tweede Kamer toonde zich de afgelopen tijd herhaaldelijk bezorgd over misstanden tijdens veetransporten. Ex-informateur Rein Jan Hoekstra komt medio maart met zijn bevindingen van onderzoek naar de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de dienst die onder meer veetransporten controleert. Een onlangs opgedoken VWA-rapport maakte duidelijk dat er in 2006 nogal wat mankeerde aan dat toezicht.
De coalitie roept het Nederlandse publiek op de petitie te ondertekenen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen een einde te maken aan het transport van slachtvee over lange afstand.
Meer op http://www.handlewithcare.tv/nl/
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor