Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stofluis valt uit de lucht

  •  
06-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
1_Propsocus pulchripennis, macropteer [Foto Dick Belgers]

© de stofluis, Propsocus pulchripennis (Bron: Dick Belgers)

Hij kwam aangewaaid in de duinen bij Meijendel: de stofluis Propsocus pulchripennis . Slechts twee millimeter klein, maar wel een nieuwe soort voor Nederland. De stofluis behoort tot het zogeheten luchtplankton. Dit zijn kleine organismen die zich wereldwijd door de lucht kunnen verplaatsen. 

Nieuwe stofluis

Het Nationaal Park Hollandse Duinen werd in het kader van het 5000-soortenjaar (2018) ook op stofluizen geïnventariseerd. Tijdens deze inventarisatie werd Propsocus pulchripennis aangetroffen, een interessante soort die nog niet uit ons land bekend was en ook niet veel in Europa is gevonden. Het eerste exemplaar van deze stofluis werd tijdens een inventarisatie gevonden in een dikke pols helm in Pannenduin (bij Wassenaar). Niet alleen daar, maar ook in de duinen bij Hoek van Holland blijk de stofluis wijd verspreid te zitten.

Luchtplankton

Het is aangetoond dat dit kleine insect zich als luchtplankton kan verspreiden. Deze soort komt dan ook verspreid over de hele wereld voor, met name op het zuidelijk halfrond en vooral in kustgebieden. De vochtige lucht boven en in de buurt van oceanen kan een verklaring zijn waarom de stofluis vooral in deze gebieden te vinden is. Boven land zal hij snel uitdrogen.

Zoeken naar stofluis

Zoeken naar iets van twee millimeter valt niet mee. Tijdens het opnemen van de reportage lag onderzoeker Jinze Noordijk tussen het gras wat dit grappige beeld opleverde. Op de laatste foto is de stofluis te zien.
zoeken naar stofluis 1

© Zoeken naar stofluis, foto: Jeannette Parramore

zoeken naar stofluis 2

© Zoeken naar stofluis, foto: Jeannette Parramore

stofluis op duim

© Stofluis te zien op duim, foto: Jeannette Parramore

Het zwarte puntje op de duim is een stofluis. (Foto's: Jeannette Parramore)

Meer over:

stofluis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.