Hij kwam aangewaaid in de duinen bij Meijendel: de stofluis
Propsocus pulchripennis
. Slechts twee millimeter klein, maar wel een nieuwe soort voor Nederland. De stofluis behoort tot het zogeheten luchtplankton. Dit zijn kleine organismen die zich wereldwijd door de lucht kunnen verplaatsen.
Nieuwe stofluis
Het Nationaal Park Hollandse Duinen werd in het kader van het 5000-soortenjaar (2018) ook op stofluizen geïnventariseerd. Tijdens deze inventarisatie werd
Propsocus pulchripennis
aangetroffen, een interessante soort die nog niet uit ons land bekend was en ook niet veel in Europa is gevonden. Het eerste exemplaar van deze stofluis werd tijdens een inventarisatie gevonden in een dikke pols helm in Pannenduin (bij Wassenaar). Niet alleen daar, maar ook in de duinen bij Hoek van Holland blijk de stofluis wijd verspreid te zitten.
Luchtplankton
Het is aangetoond dat dit kleine insect zich als luchtplankton kan verspreiden. Deze soort komt dan ook verspreid over de hele wereld voor, met name op het zuidelijk halfrond en vooral in kustgebieden. De vochtige lucht boven en in de buurt van oceanen kan een verklaring zijn waarom de stofluis vooral in deze gebieden te vinden is. Boven land zal hij snel uitdrogen.
Zoeken naar iets van twee millimeter valt niet mee. Tijdens het opnemen van de reportage lag onderzoeker Jinze Noordijk tussen het gras wat dit grappige beeld opleverde. Op de laatste foto is de stofluis te zien.