Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stille dood van het Veerse Meer

  •  
11-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4056 keer bekeken
  •  
VeerseMeer

Laag bacteriën op de bodem van het Veerse Meer

© Roel van der Mast

Dat is de onheilspellende titel van het rapport dat door sportduiker Roel van der Mast, ambassadeur van de Nederlandse Onderwatersport Bond, onlangs naar buiten is gebracht.  Aan de hand van foto’s die hij maakte laat hij zien dat er onder de drie meter weinig leven meer is. In plaats daarvan liggen er dikke plakkaten van bacteriën op de bodem. Vooral met warm weer is de waterkwaliteit zo slecht dat de dode vissen boven komen drijven.

Urgent

Van der Mast is systematisch gaan fotograferen op plekken waar Rijkswaterstaat de waterkwaliteit meet. ,,Die metingen lijken geruststellend, maar ik laat zien wat de praktijk is. Wij voelen ons verantwoordelijk om dit naar buiten te brengen. We zien een urgente situatie waarvan we denken dat er snel wat moet gebeuren. Hoe langer we wachten, hoe erger het wordt."

Dode vissen

Rijkswaterstaat doet al jaren onderzoek naar de waterkwaliteit van het Veerse Meer en erkent dat de zuurstofloosheid een probleem is. In 2019 en 2020 werd dat onderzoek geïntensiveerd toen bleek dat er meer dode vissen in het meer dreven, het zuurstofgehalte in het water afnam en het bodemleven op sommige plaatsen stierf. 

Polderwater

De problemen  worden door RWS vooral toegeschreven aan de warme zomers van de afgelopen jaren. Het feit dat het Veerse Meer relatief klein is en geen doorstroming heeft maakt dat de zuurstofloosheid zich snel kan ontwikkelen. Marien bioloog en PvdA Statenlid Inez Flameling ziet de oorzaak vooral in het polderwater dat wordt geloosd op het Veerse Meer. Dit water zit vol nutriënten en zorgt ervoor dat het ecosysteem wordt verstoord. Hierdoor kan er een overdadige algenbloei optreden, met alle gevolgen van dien.

Oplossingen

De vraag is hoe die zuurstofloosheid aangepakt kan worden.  Flameling ziet een oplossing vooral in het aanpakken van het polderwater: minder of geen lozingen meer en in plaats daarvan zoetwaterreservoirs op het land, waarmee boeren bovendien verzekerd zijn van meer zoet water. Een nieuwe doorlaat in de Veerse Dam zou ook een maatregel kunnen zijn, maar RWS wil nog geen uitspraken doen voordat de resultaten van de metingen bekend zijn. Maar daar moeten we nog twee jaar op wachten.

Meer over:

veerse meer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.