Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stikstofcrisis: uitkopen van boeren meest effectief, maar ook het duurst

  •  
21-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
324 keer bekeken
  •  
koeien_ikjelle.jpg

© Fotograaf: ikjelle

 De effectiefste manier om de stikstofuitstoot in de melkveesector terug te dringen, is door de boeren uit te kopen, hun vergunningen in te nemen en restricties op te leggen voor het gebruik van de grond voor andere landbouwdoeleinden. Maar dit is ook veruit de duurste oplossing, blijkt uit onderzoek van het agrarisch adviesbureau CLM. Dit onderzoek is in opdracht van ABN Amro uitgevoerd, schrijft NRC.

Stikstofverlagende maatregelen 

CLM onderzocht de effectiviteit en kosten van veertien stikstofverlagende maatregelen in de melkveesector: van het uitkopen van boeren, het omschakelen naar biologische, duurzamere landbouw tot het nemen van technische maatregelen in de stallen. Dit advies moet melkveeboeren en bestuurders helpen bij het maken van "lastige keuzes".

Combinatie 

ABN Amro zette veertien maatregelen op een rij en bekeek de effectiviteit en het prijskaartje. De hoofdconclusie is niet verrassend: een combinatie van verschillende maatregelen kan Nederland helpen uit de stikstofcrisis te komen. Bij het onderzoek ging ABN Amro uit van een gemiddeld melkveebedrijf met 120 melkkoeien, dat jaarlijks 3.168 kilogram stikstof uitstoot.

Stikstofrapport: wat wel kan 

Op 5 oktober presenteerde stikstofbemiddelaar Johan Remkes zijn rapport over de stikstofcrisis. Hierin adviseerde hij onder andere om op korte termijn de grootste uitstoters aan te pakken, de zogeheten piekbelasters. Dit zijn 500 tot 600 bedrijven, zowel in de landbouw als daarbuiten, die veel stikstofneerslag in de natuur veroorzaken. Het idee is dat ze in eerste instantie vrijwillig kunnen stoppen of op een andere manier moeten gaan boeren. Lukt dat niet dan moeten de boeren gedwongen worden om te stoppen, aldus Remkes.

In Vroege Vogels een gesprek over het advies van Remkes met Raoul Beunen, universitair hoofddocent omgevingsbeleid aan de Open Universiteit en melkveehouder Roy Meijer, voorzitter van de NAJK, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt.

Bron: ANP | NRC

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.