Steun voor steenuil
• 11-03-2015
• leestijd 2 minuten
Vrijwilligers hebben samen met Natuurmonumenten vier steenuilenkasten opgehangen in het Eerder Achterbroek. Hopelijk wordt de steenuil hiermee een handje geholpen, want het gaat niet goed met de kleinste uil van Nederland.Ges
Geschikt gebied
Na inventarisatie in 2013 bleek dat er weinig steenuilen voorkwamen in het Eerder Achterbroek. Boswachter Jos Schouten: “Dat verbaasde ons, want het landschap van het Achterbroek leent zich goed voor de steenuil. Deze uiltjes voelen zich thuis op het ouderwetse boerenland, met graslandjes en boomgaarden. Omdat je deze prachtige vogel steeds minder ziet, wilden we hem graag een handje helpen." Steenuilen leven van muizen en kleine diertjes als kevers en regenwormen die je vooral op graslanden vindt. Maar door het gebruik van kunstmest en pesticiden is het bodemleven hier vrijwel verdwenen.
Rommelige hoekjes
Vanuit het herstelprogramma Eerde2020 werden alle boerenerven op Eerde onder de loep genomen. “Hier zagen we volop kansen voor de steenuil. Met de aanleg van rommelige hoekjes, mesthopen en hoogstamboomgaarden bijvoorbeeld. En met het ophangen van steenuilenkasten”, vertelt Schouten. Daarmee gingen de vrijwilligers op Eerde aan de slag en vorige week zijn de eerste kasten opgehangen in het Eerder Achterbroek.
Broedseizoen
Het broedseizoen van de steenuil is inmiddels begonnen. De kasten zijn daarom bedoeld voor de nieuwe generatie. Schouten: “We verwachten veel jongen dit jaar. We hebben een zachte winter gehad, waardoor er veel muizen zijn. Volop voedsel dus voor de jonge uiltjes. En als die straks op zoek gaan naar hun eigen plekje kunnen ze terecht in de nieuwe kasten.”