Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stenenactie Greenpeace komt zeenatuur ten goede

  •  
17-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_01.jpg
Door overbevissing, schadelijke vismethodes en zand- en grindwinning, verwordt de Noordzee tot een woestenij. Greenpeace wilde een vergunning aanvragen voor het plaatsen van stenen in een zeestraat tussen Zweden en Denemarken, om hier een broodnodig zeereservaat af te bakenen. De Zweedse en de Duitse overheid hebben bekend gemaakt dat het plaatsen van natuurstenen in zee geen schade berokkent. Daarom is er volgens de Zweedse overheid zelfs geen vergunning nodig. Ook Zweedse vissers zijn blij dat Greenpeace beschermde gebieden wil afdwingen.
Greenpeace heeft een Milieu Effect Rapportage laten opstellen. “Vorig jaar was er een hoop commotie over de vorm van onze actie: het afzinken van natuurstenen. Door het dit jaar aangekondigd en met de juiste papieren te doen, moet de discussie gaan over de noodsituatie van de oceanen en de noodzaak dat overheden op korte termijn de zeeën goed moeten beschermen”, aldus Femke Bartels, adjunct-directeur van Greenpeace Nederland.
Schadelijk vismethoden
Door schadelijke vismethoden zoals de boomkor, en door activiteiten zoals zand- en grindwinning, is de bodem van de Noordzee verworden tot een woestenij. Sommige visbestanden (bijvoorbeeld de kabeljauw) zijn door overbevissing en zogenaamde bijvangst gereduceerd tot een minieme omvang die het voortbestaan van de populatie bedreigt. “Het is nog niet te laat. Overheden kunnen met zeereservaten het tij keren en de aantasting van het zeeleven stoppen. Het ecosysteem kan zich nog herstellen”, zegt Femke Bartels.
Stenen effectief voor natuurbescherming
Het plaatsen van stenen is een methode die door overheden gebruikt wordt om de natuur te beschermen. Ook de Zweedse overheid ondersteunt de methode en erkent dat het plaatsen van stenen een effectieve maatregel voor natuurbescherming is. Maar zij neemt nog geen maatregelen om de voortdurende aantasting van het zeemilieu aan te pakken.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.