Stenenactie Greenpeace komt zeenatuur ten goede
• 17-07-2009
• leestijd 2 minuten
Door overbevissing, schadelijke vismethodes en zand- en grindwinning, verwordt de Noordzee tot een woestenij. Greenpeace wilde een vergunning aanvragen voor het plaatsen van stenen in een zeestraat tussen Zweden en Denemarken, om hier een broodnodig zeereservaat af te bakenen. De Zweedse en de Duitse overheid hebben bekend gemaakt dat het plaatsen van natuurstenen in zee geen schade berokkent. Daarom is er volgens de Zweedse overheid zelfs geen vergunning nodig. Ook Zweedse vissers zijn blij dat Greenpeace beschermde gebieden wil afdwingen.
Greenpeace heeft een Milieu Effect Rapportage laten opstellen. “Vorig jaar was er een hoop commotie over de vorm van onze actie: het afzinken van natuurstenen. Door het dit jaar aangekondigd en met de juiste papieren te doen, moet de discussie gaan over de noodsituatie van de oceanen en de noodzaak dat overheden op korte termijn de zeeën goed moeten beschermen”, aldus Femke Bartels, adjunct-directeur van Greenpeace Nederland.
Schadelijk vismethoden
Door schadelijke vismethoden zoals de boomkor, en door activiteiten zoals zand- en grindwinning, is de bodem van de Noordzee verworden tot een woestenij. Sommige visbestanden (bijvoorbeeld de kabeljauw) zijn door overbevissing en zogenaamde bijvangst gereduceerd tot een minieme omvang die het voortbestaan van de populatie bedreigt. “Het is nog niet te laat. Overheden kunnen met zeereservaten het tij keren en de aantasting van het zeeleven stoppen. Het ecosysteem kan zich nog herstellen”, zegt Femke Bartels.