Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steenuil hoest braakbal op | Zelf Geschoten

  •  
24-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5913 keer bekeken
  •  

De steenuil slikt in één keer zijn prooi door. Daardoor zitten in de braakballen van uilen opvallend veel onverteerbare stukjes als botten en veren. Gefilmd door Marc Gorrens.

Braakballen 

Nageltjes van muizen, botjes van kleine vogels of de haren van een rat: je zou het allemaal kunnen vinden in een braakbal. Vogels die prooien met onverteerbare onderdelen eten, zoals roofvogels, uilen, maar ook meeuwen en ijsvogels, kunnen zo'n braakbal uitspugen. De bal is een brok van materiaal dat de vogel niet heeft kunnen verteren. Een braakbal verschilt per vogelsoort van vorm en inhoud.

Uilenballen

Als je een bal uit elkaar pluist kom je schedels en botjes van bijvoorbeeld muizen tegen. Misschien heb je dit zelf al wel eens gedaan. De bekendste braakballen zijn die van de uilen, hier zitten namelijk heel veel botjes in. De maagsappen van een uil zijn niet zo sterk en daardoor kunnen ze de botten van muizen niet goed verteren. Bovendien slikt de uil de prooi vaak in één keer in, waardoor de botten heel blijven.

Meer over:

steenuil, uil, braakbal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.