Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steeds minder zee-ijs in januari op Antarctica

  •  
08-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
iceberg-g7a3efa4f9_1920

Antarctica

© 358611 via Pixabay

Nog nooit was er zo weinig zee-ijs in het zuidpoolgebied in januari. Er lag ruim 31 procent minder zee-ijs op Antarctica dan gemiddeld voor die maand en daarmee is het laatste record van januari 2017 verbroken, meldt de Europese dienst Copernicus. De organisatie stelde dit vast met behulp van satellietgegevens. IJs komt zowel op land als in zee voor. Zo vind je landijs in gletsjers, in de bergen en in ijskappen. Zeeijs daarentegen ligt op water, rond de Noordpool en Antarctica.

Zomer op Antarctica

Op dit moment is het zomer op Antarctica, waardoor het zee-ijs naar verwachting in februari nog verder afneemt. In vergelijking met alle maanden van het jaar was in februari 2017 de omvang van het zee-ijs het kleinst ooit in het zuidpoolgebied. Vorig jaar werd dit record wel bijna verbroken. Volgens Copernicus is het zee-ijs op de Zuidpool ook zeer gefragmenteerd.

Op dit moment ligt er nog zo'n 3,8 miljoen vierkante kilometer zee-ijs. Dat is 1,7 miljoen vierkante kilometer minder dan het gemiddelde vastgesteld tussen 1991 en 2020.

Zee-ijs op de Noordpool 

Copernicus heeft ook het zee-ijs op de Noordpool gemeten. Daar was de totale oppervlakte deze wintermaand 4 procent onder het gemiddelde voor januari. Deze maand staat daarmee wel op de derde plaats van het minste zee-ijs in januari voor het noordpoolgebied.

Warmste januari in Europa ooit 

Verder meldt Copernicus dat afgelopen maand in de top drie stond van warmste januari in Europa ooit. In veel delen van Europa was het natter dan normaal, met name in Italië en de Balkan. In het oosten van Spanje en Turkije was het juist droger dan gemiddeld voor deze maand.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.