Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steeds meer dieren en planten op Marker Wadden

  •  
12-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1743 keer bekeken
  •  
ijseend_5c07feadac57e_medium

IJseend, gefotografeerd in het NH kanaal bij Koedijk.

© Gerke Visser

Er zijn steeds meer dieren en planten te vinden op Marker Wadden, waaronder zeldzame soorten als de ijs-eend, de dwergmeeuw en de kwartelkoning. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) is uitgevoerd. 

Minister Harbers: “Ik ben onder de indruk van de snelle en succesvolle ontwikkeling van Marker Wadden. In een paar jaar tijd zijn er 47 broedvogels en 170 plantensoorten bijgekomen op Marker Wadden. Het gebied is hiermee internationaal een succesvol voorbeeld voor natuurherstel". 

Meer kennis

Met het project op Marker Wadden is veel kennis vergaard over het bouwen met slib en over de ecologische effecten van dit type maatregelen. Allereerst is bewezen dat een groeiende groep vogels Marker Wadden bezoekt. Dit komt door het grote aanbod aan vis en insecten en de vele rust- en broedplaatsen. Hierbij zitten ook zeldzame soorten vogels.

Vegetatie

Daarnaast blijkt dat vegetatie goed op de slib-eilanden groeit. Het materiaal is voedselrijk en de samenstelling van het slib zorgt voor variatie in hoogte van de bodem, wat natuurontwikkeling versterkt. Al vanaf het eerste jaar leverden Marker Wadden nieuwe natuur en elk jaar ziet het gebied er weer anders uit. 

Ook is aan de oostkant van de eilanden de waterkwaliteit sterk verbeterd. Het gebied levert nu al een belangrijke bijdrage aan de landelijke Natura 2000-doelen, door een goede leefomgeving te bieden voor vele soorten vogels. 

dwergmeeuw_6081ee5b6230c_medium

Dwergmeeuw in broedkleed

© MerlijnvanWeerd

KIMA-congres

Onderzoekers presenteren op 12 oktober op het KIMA-congres in Amsterdam hoe het beleid op Marker Wadden is uitgevoerd. Op dit congres komen verschillende landen kijken wat zij kunnen leren, "want het onderzoek heeft een schat van kennis opgeleverd die ook in andere Europese gebieden toepasbaar is", zegt Harbers. "Zo zie je dat Nederland-waterland niet alleen het water kan bedwingen, maar ook met het water kan werken om een mooi en gezond resultaat te bereiken.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.