Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steeds meer afval gedumpt in natuurgebieden

  •  
04-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_113157.jpg
Mensen gooien steeds vaker en steeds grotere hoeveelheden afval in de natuur. Het gaat vooral om huis- en bouwafval, maar ook om autobanden of restanten van hennepplantages. Dit is niet alleen schadelijk voor dieren en planten, maar vermindert ook de natuurbeleving bij recreanten. Natuurorganisaties moeten grote inspanningen verrichten om het afval op te ruimen. De kosten daarvan lopen jaarlijks in de vele duizenden euro’s.
Volle containers
Staatsbosbeheer heeft op zijn terrein in het Friese Twijzel afvalcontainers moeten plaatsen om de grote hoeveelheid troep te verzamelen die wordt gevonden. Boswachter Jeffrey Huizenga: "Het varieert van asbestplaten tot tl-buizen. Er wordt zo veel afval gedumpt dat we die dagelijks kunnen legen." In een speciaal regionaal handhavingsoverleg wordt al cameratoezicht in Friese natuurgebieden overwogen om het probleem terug te dringen.
Asbest
Ook Egbert Beens, boswachter van Staatsbosbeheer in De Weerribben, kon deze week aan de slag om een partij gedumpte asbestplaten uit het Woldlakebos te laten verwijderen. "Kost me zo 800 euro, want ik mag dit materiaal zelf niet afvoeren. Dat moet een gespecialiseerd bedrijf doen. Het is de laatste tijd schering en inslag. Op zeker drie locaties overwegen we nu de parkeerplaatsen te sluiten. Hoe jammer dat ook is voor de gewone bezoekers. Als het nog een paar keer raak is, gaan de parkeerplaatsen Thijlingerhof, Paaslooregel en Vrije Hoek dicht."
Bron: Staatsbosbeheer

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.