Vroege Vogels

Start Droomfonds Haringvliet

  •    •  
25-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mossel_21.jpg

© Mossel begroeid met pokken. Fotograaf: IngritRaven

Oorspronkelijk bedekten mosselen en platte oesters eenvijfde van de Noordzee. Maar door zware visserij en ziektes zijn deze schelpdieren vrijwel volledig verdwenen. Dat is een enorm verlies voor de natuur, want mossel- en oesterbanken zijn  een fantastische (voedings)bodem voor het leven in en boven zee. Er komen allerlei vissoorten op af, en daarmee bijvoorbeeld ook haaien, roggen, bruinvissen en zeehonden. Ook (trek)vogels eten de mosselen en oesters.
meeuw-mossel
Zilvermeeuw met mossel. Fotograaf: gj4roest.
Onkraakbare oester
De enige oester die nu nog voor onze kust leeft is een exoot, de Japanse oester. Een oester die zelfs de scholekster met haar sterke snavel niet weet open te breken.
Om de zee weer tot leven te wekken heeft het WNF samen met ARK Natuurontwikkeling een project ontwikkeld. ‘Herstel Schelpdierbanken’ is onderdeel van het Droomfondsproject Haringvliet. Zes natuurorganisaties werken met steun van de Nationale Postcode Loterij aan een natuurlijker Haringvliet, in aanloop naar het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen in 2018. 
mossel-groot
Fotograaf: Casperdouma
Omstandigheden ideaal
Afgelopen donderdag vaarde de Neeltje Jans uit, om voor de kust van de Zuid-Hollandse eilanden kooien met mosselen en platte oesters te water te laten. Duikers zetten de kooien op de bodem, waar ze de komende jaren moeten uitgroeien tot een groot mossel/oesterveld. Bijzonder is dat op die locatie recent een relatief klein veld platte oesters is ontdekt, waarvan werd gedacht dat die niet meer in de Noordzee voorkomen. De onverwachte vondst geeft aan dat de omstandigheden op die locatie ideaal zijn. De plek kan daarmee hopelijk dus dienen als springplank voor een daadwerkelijk herstel van mosselbanken en oesterriffen in de Noordzee.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.