Op 29 oktober start de campagne ‘Laat het donker donker’. De campagne promoot de schoonheid van duisternis en geeft tips tegen lichthinder. Het project is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu en de 12 Provinciale Milieufederaties. Vereniging Natuurmonumenten steunt het initiatief en heeft in een aantal natuurgebieden een nachtprogamma.
Watervleermuis
Vooral vogels en zoogdieren hebben ’s nachts last van licht. Verlichting verstoort het oriëntatievermogen en de biologische klok, trekt dieren aan en stoot andere dieren af. De watervleermuis legt in Nederland steeds grotere afstanden af om in een donker jachtgebied te komen.
Lichtvervuiling
Hoewel ‘lichtvervuiling’ in Nederland veel voorkomt, is er ook goed nieuws. Zo blijft een deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland donker dankzij een sober verlichtingssysteem langs de kustweg N200. De provincie Noord-Holland plaatste onlangs laag bij de grond kleine lichtbundels. Het systeem voorkomt lichtvervuiling, is verkeersveilig en bespaart tot ruim negentig procent energie.
Nachtprogramma
Overal in het land is in de nacht van 29 oktober aandacht voor het donker. In het nachtprogramma van Natuurmonumenten onder meer een avondwandeling ‘De Nacht van de Nachtwacht’ op de Brussummerheide. Ervaar de stilte op de heide, bewonder de sterrenhemel, maar zie ook het bedreigende licht van de stad aan de horizon. Het wordt een Nacht om nooit te vergeten.
Kinderen
Nationaal Park Veluwezoom houdt op 29 oktober een natuurbelevingstocht in het donker voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Ontdek herten uilen, wilde zwijnen en met een beetje geluk de das. Van 19.00 tot 21.00. Aanmelden bij Bezoekerscentrum Veluwezoom (026-4979100), of bij de ledenservice (035-6559955). De Nachtwachter is ook actief in het Leuvenumse bos in de buurt van Harderwijk. Aanmelden idem. Speuren in het donker kan ook in de bossen rond Bezoekerscentrum ’s Graveland (035-6563080). Voor meer informatie over de campagne, kijk op:
www.laathetdonkerdonker.nl