Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Standplaats Buenos Aires

  •  
17-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
Argentinie.jpg
Van het Amazonewoud tot de gletsjers in Patagonië. Zuid Amerika is misschien wel het meest biodiverse continent op aarde. Maar ook één van de meest bedreigde. Denk aan de kap van de oerbossen, de enorm vervuilde rivieren en de intensieve visserij. Zuid Amerika correspondent Kees Elenbaas werkt vanaf 2005 in Argentinië voor de NOS en het Financieele Dagblad. 
De grootschalige kap in Zuid Amerika vindt niet alleen plaats omwille van de houtwinning. Veel van de vrijgekomen stukken grond worden gereserveerd voor de veeteelt en voor het verbouwen van soja, die westerse landen als Nederland weer importeren.
Kees Elenbaas bericht vanuit Argentinië, een land dat 66 keer groter is dan Nederland en bij ons vooral bekend is om de tango en prinses Maxima. Maar er is meer. In het land zijn maar liefst 32 nationale parken te vinden, waaronder een aantal met een beschermde Unesco status. In het noorden vind je uitgestrekte palmsavannes en subtropische regenwouden. De streek Patagonië heeft een gevarieerd landschap met het Andesgebergte, oerbossen, meren en gletsjers. Aan de kust zijn walvissen, zeeleeuwen, zeehonden, pinguïns en zeeolifanten te vinden. Op de pampa’s lopen lama’s, flamingo’s, vossen en zelfs poema’s rond.
Een van de grootste milieuproblemen in Argentinië zijn de enorm vervuilde rivieren. Onlangs kreeg het Zuid-Amerikaanse land een lening van de Wereldbank gekregen om de zwaar vervuilde rivier Matanza-Riachuelo, die door Buenos Aires loopt, schoon te maken. Langs de rivier wonen 3,5 miljoen mensen, waarvan 40 procent geen drinkwater heeft en 60 procent het zonder rioleringsvoorzieningen moet stellen. Zo’n vijfduizend fabrieken dumpen hun afval in de rivier. Aan de oevers van de rivier zijn dertien sloppenwijken en ongeveer honderd vuilstortplaatsen te vinden. Ook wordt er via talloze clandestiene rioolbuizen in de rivier geloosd. Het schoonmaken kost ruim 1 miljard euro.
Kees Elenbaas vertrok in 1984 als correspondent naar het roerige Midden-Amerika. Vanaf medio 1989 was hij 3 jaar Latijns-Amerika-correspondent vanuit Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. Na plaatsingen in Rusland, Zuid-Afrika en Brazilië is de cirkel weer rond. Sinds januari 2005 is zijn standplaats Buenos Aires waar hij ondermeer werkt voor de NOS en het Financieele Dagblad.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.