Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Standplaats Berlijn

  •  
24-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Qua duurzame energie lijkt Duitsland wel het beloofde land, met als profeet de groene politicus Hermann Sheer , door sommigen ‘de Al Gore van Europa’ genoemd. Maar het is niet alles goud wat er blinkt. Ons buurland is ook koploper in de winning van het zeer vervuilende bruinkool . Jacques Schmitz werkt sinds 1995 in Berlijn als correspondent voor het NOS radio 1 journaal.
De Duitse markt voor duurzame energie loopt op veel gebieden internationaal voorop. De duurzame-energiesector is mede dankzij subsidieprogramma’s, zoals het Erneuerbare Energien Gesetz (EEG), een snelgroeiende sector. In 2006 bedroeg de omzet binnen deze sector 22,9 miljard euro. Ten opzichte van 2004 nam het aantal werknemers met 50 procent toe. Nu zijn er ruim 231.000 mensen in werkzaam. De Duitse regering wil dat in 2010 het aandeel duurzame energie 4,2 procent van het primaire energieverbruik is. Ze streeft eveneens naar een aandeel van het elektriciteitsverbruik in de duurzame energie van 12,5 procent, wat een verdubbeling is ten opzichte van het jaar 2000. In 2020 moeten deze aandelen minstens 10 en 20 procent bedragen. Tot 2050 zal de helft van het energieverbruik in Duitsland uit duurzame energieën moeten bestaan.
 
Bruinkool, dat in Nederland nergens in de grond zit, wordt in Duitsland al vanaf de veertiende eeuw gebruikt als bron van energie. Er zijn in Duitsland drie gebieden waar op grote schaal bruinkool wordt gewonnen. Dit zijn het gebied ten westen van Keulen (Rheinland), de omgeving van Leipzig (midden-Duitsland) en de streek rond Cottbus, ten noordoosten van Dresden (Lausitz). Bruinkool is een delfstof die op verschillende manieren het milieu zwaar belast. Ten eerste zorgt bruinkool voor veel luchtvervuiling, voornamelijk doordat er bij de verbranding veel zwavel de lucht in wordt gestoten. Ten tweede heeft bruinkool een lage verbrandingswaarde. Dat wil zeggen dat er een grote hoeveelheid van moet worden verbrand om voldoende energie te verkrijgen.
Genoeg over het milieu, want er is ook nog Duitsland en haar prachtige natuur. Ons buurland bestaat uit drie grote geografische landschappen: vanuit het noorden verandert het landschap geleidelijk van vlak laagland via middelgebergte naar het hooggebergte van de Alpen. De dierenwereld lijkt veel op die van Nederland en België althans wat het noorden en westen betreft; in het oosten sluit de fauna aan bij die van Oost-Europa en in het zuiden (Beieren) bij die van de Alpen. De hier en daar nog uitgestrekte bossen bieden schuilplaats aan o.a. herten, talrijke wilde zwijnen en wilde katten, grotendeels te danken aan een goed jachtbeheer. De vos, de das, de marter en de otter komen voor in daartoe geschikte biotopen.
Duitsland
Jacques Schmitz werkt sinds september 1995 voor het NOS radio 1 journaal. Verder maakt hij hoorcolumns over Duitsland. Elke maand één, speciaal voor het Duitslandweb van het Duitsland Instituut aan de Universiteit van Amsterdam (het DIA). Ook heeft hij zijn eigen site, http://mofkont.blogspot.com/.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor