Griekenland is een land met vele natuurgezichten. Van de mythische Olympus berg en de beroemde vlindervallei van Rhodos tot de Samaria kloof op Kreta. Maar er is ook het andere Griekenland: de jaarlijkse vernietigende bosbranden, de populaire jacht op trekvogels en de enorme afvalproblematiek. Conny Keessen werkt al sinds de jaren ‘90 in Athene als correspondent voor de NOS en de Wereldomroep.
Het nu meest voorkomende vegetatietype is door erosie na bosvernietiging ontstaan. Het bestaat uit een mengelmoes van dicht opeenstaand, moeilijk doordringbaar boom- en struikgewas van twee tot zes meter. De meeste bossen zijn nog te vinden in het Pindosgebergte, waarvan de hellingen voornamelijk bedekt zijn met Griekse zilversparren en Corsicaanse dennen.
Een van de mooiste stukken Grieks natuur ligt in Thraki, vlakbij Turkije. Een National Park van het Wereld Natuur Fonds beschermt vele unieke wetlands en prachtige bossen. Kroeskoppelikanen, flamingo's, visarenden, bijeneters, ijsvogels, ibissen, lepelaars, lynxen, ooievaars, stokstaartjes, visotters en vele soorten slangen en roofvogels lopen of vliegen hier vrij rond.
Het aantal vogelsoorten in Griekenland bedraagt circa 400, mede doordat Griekenland op een migratieroute ligt. In de bergen zijn steen-, slangen- en dwergarenden, gieren en kleinere roofvogels te zien. Van de 39 in Europa voorkomende roofvogelsoorten zijn er maar liefst 36 gezien in Dadia-woud ten noorden van de Evros-delta bij de Turkse grens, onder andere de vale gier, de aasgier, de balkansperwer en de in Europa zeer zeldzame monniksgier. Algemeen voorkomende vogels zijn uilen, waaronder de oehoe, ijsvogel, hop, wielewaal, specht, bijeneter en scharrelaar.
Griekenland heeft al jaren te kampen met een enorme afvalproblematiek. Het land telt 1300 vuilnisstortplaatsen, waarvan honderden illegaal. Ook zijn zeer veel huizen en bedrijven nog niet aangesloten op een rioolsysteem. De meeste toeristeneilanden lozen afvalwater direct in zee. Maar er is ook goed milieunieuws te melden. In 2001 maakte de Griekse overheid bekend dat het in 2010 20% van de energiebehoefte uit alternatieve bronnen zou moeten halen. Ook al lijkt dat bij lange na niet te lukken, windenergie, maar ook zonne-energie wordt steeds populairder.