Vroege Vogels

Stalgeheim: melkkoeien staan 85 procent van hun leven op stal

05-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
939 keer bekeken
  •  
koeien_stal_megastal_pixabay

© Pixabay

Koeien die in de lente mogen weiden, staan alsnog gemiddeld 85 procent van het jaar binnen, in een vaak te krappe stal. In een nieuwe radio- en buitenreclame onthult Wakker Dier dit vandaag aan het grote publiek. Anne Hilhorst van Wakker Dier: "Koeien horen in de wei waar ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen, niet in krappe stallen."

Koeien staan gemiddeld steeds langer binnen. Waar koeien in 2013 gemiddeld nog1.700 uur buiten stonden, was dit in 2021 nog maar 1.300 uur. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ieder jaar neemt het aantal weide-uren verder af. Hilhorst: “Ondanks alle mooie beelden die de zuivelindustrie ons voorschotelt, gaat het de verkeerde kant op.”

Kale plekken, verwondingen en stress 

De meeste koeien leven in ligboxstallen. Zij liggen dan op een plek tussen twee stangen. Ligboxen zijn vooral handig voor de melkveehouder, omdat het gemakkelijker schoon te maken is. Het is geen goed systeem voor de koeien. De ‘boxen’ zijn krap en een koe kan alleen op bepaalde manieren liggen. Kale plekken, verwondingen en stress komen in een ligbox systeem vaker voor dan in een vrijloopstal. 

Geen ligplek voor koeien laag in rang

Hoewel er geen wettelijke regels voor zijn, hanteren de meeste melkveehouders een maximale bezetting van honderd procent. Dat betekent dat er voor iedere koe een ligplek is. Maar dat is voor koeien eigenlijk te weinig. Het zijn kuddedieren met een sterke hiërarchie. Ze willen samen optrekken met hun metgezellen en afstand houden van koeien hoger in rang. Hilhorst: “Een koe laag in rang zal niet naast een dominante koe gaan liggen, ook niet als dat het laatste plekje is. Zij zal blijven staan en dat geeft stress.” 

Cijfers over weidegang

Wakker Dier gebruikt bij haar berekening de door het CBS gepubliceerde cijfers over het gemiddelde aantal uren weidegang van ‘weidekoeien’. Daarin zijn de koeien die helemaal nooit buiten komen niet verdisconteerd. Wakker Dier rekent met de ‘weidekoeien’ cijfers van het CBS omdat de meeste melk die Nederlanders kopen afkomstig is van weidekoeien. 

Zuiver is niet zo zuiver als we denken 

Wakker Dier startte deze zomer een campagne om het leven van de melkkoe te verbeteren. De gemiddelde melkkoe geeft 36.000 liter melk in haar leven. Daarvoor moet ze hard werken onder vaak slechte omstandigheden. Veel dieren zijn ziek, of de uitputting nabij. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “In de gangbare melkindustrie worden koeien echt gesloopt.” Wakker Dier wil dat alle melk minimaal gaat voldoen aan één ster van het Beter Leven Keurmerk en/of Nederlands biologisch (Natuurweide). Zodat het aantal weide uren en/of de omstandigheden in de melkveestal verbeteren.  

Bron: Wakker Dier

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Huub53
Huub536 dec. 2022 - 4:11

Alhoewel dit artikel strikt formeel klopt staat het toch bol van halve waarheden. Ik ben geen boer maar weet wel zeker dat voor iedere veeboer de gezondheid van zijn veestapel hoofdzorg nummer één is. Want die heeft ook financiel gevolgen. Maar zoals er waar mensen leven er mensenleed is zal er zich waar dieren leven ook dierenleed voordoen. Dus wat voor koeienparadijs de boer ook schept het blijft voor Wakker Dier altijd mogelijk om filmpjes te maken waarmee men een stukje koeienellende kan uitvergroten. Wat Wakker Dier en de schandpaalindustrie doet is erg gemakkelijk. Als deze echt begaan zijn met de dieren zouden ze samen met de boeren zoek naar verbetermogelijkheden voor de dieren.

2 Reacties
MarianClaasen
MarianClaasen6 dec. 2022 - 18:35

Melkveehouderij is slavernij. En dat allemaal voor een product dat niet voor ons bestemd is en dat we ook niet nodig hebben. Waarom zou he in 's hemelsnaam als volwassen mens nog moedermelk drinken.

Huub53
Huub537 dec. 2022 - 3:24

@MarianClaasen Ik heb geen probleem met mensen die principieel tegen de melkveehouderij zijn. Maar ik heb wel een probleem met Wakker Dier. Ik vind de manier waarop zij de boeren en supermarkten met onzinnige halve waarheden demoniseren verwerpelijk. Op hun manier kun je eenvoudig van ieder mens/groep/bedrijf een dierenbeul maken. En jezelf op een onaantastbaar hoog moreel voetstuk plaatsen. Maar op de dieren en/of de boeren daarmee iets opschieten betwijfel ik.

Johankup
Johankup5 dec. 2022 - 12:01

Onze koeien en de koeien van veehouders in de buurt hebben vanaf april tot december volledig buiten gelopen! Als ze in de winter nog buiten lopen is het ook weer niet goed.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.