Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Staatsbosbeheer: redden vissen uit uiterwaarden onbegonnen werk

  •  
02-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Tussen_Nieuwaal_en_Zuilichem,_de_uiterwaarden_van_de_Waal_foto3_2016-06-19_14.54

De uiterwaarden van de Waal

© Michielverbeek via Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Het is "onbegonnen werk" om de vele vissen te redden die in de uiterwaarden langs de grote rivieren doodgaan door gebrek aan water en de hoge temperaturen. Er zijn talloze poelen en poeltjes in deze gebieden, die ook nog eens moeilijk te bereiken zijn door de ruige natuur rondom. Dat zegt boswachter Daan Meeuwissen van Staatsbosbeheer. "Het is geen fijn gezicht, maar onderdeel van de natuur", aldus de boswachter.

Staatsbosbeheer beheert veel uiterwaardengebieden. De laatste jaren laat de gebiedsbeheerder in de meeste van deze gebieden zogenoemde nieuwe natuur ontstaan. De rivier heeft daar de ruimte om uit te vloeien bij hoge waterstanden. Maar nu het extreem laagwater is vallen de poelen die achterblijven na hoogwater droog. Vissen in de poelen hebben gebrek aan water, zuurstof en voedsel en gaan dood. Veel mensen reageren geschokt op zieltogende vissen op het droge.

De dode vissen zijn een voedselbron voor andere dieren, zoals zilverreigers en ooievaars, aldus de boswachter. Als het al zou lukken om alle vissen uit een droogvallende poel te redden, bestaat het risico dat de vissen ziektes bij zich dragen die ze overdragen aan een andere populatie als ze overgezet worden naar ander water. "Als het weer hoogwater is, vullen de poelen zich met nieuwe vissen uit de rivieren. Dat gaat vanzelf", aldus Meeuwissen.

Bron: ANP

Meer over:

uiterwaarden, vis,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar