Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Staatsbosbeheer ontwikkelt klimaatbuffer in Oude Maasarm

  •  
07-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
wanssum_01.jpg
Het Ministerie van VROM stelt ruim 1 miljoen euro beschikbaar aan Staatsbosbeheer om een deel van de oude Maasarm tussen Ooijen en Wanssum in te richten als zogeheten klimaatbuffer. In de klimaatbuffer combineert Staatsbosbeheer de opvang van hoog water met natuurontwikkeling.
Staatsbosbeheer wil in de oude Maasarm Ooijen-Meerlo-Wanssum in Noord-Limburg een blauw lint van ondiepe plassen aanleggen op eigen gronden. Dit lint moet komen te liggen in de zogeheten ‘groene rivier’, een voorziening voor het opvangen van hoog water in de Maas en onderdeel van het Gebiedsplan Ooijen-Wanssum. Het lint van Staatsbosbeheer gaat zorgen voor aanzienlijk meer natte natuur, met als bijkomend gevolg minder negatieve effecten door overstromingen, uitbreiding van de recreatiemogelijkheden en verhoging van het woongenot. Het blauwe lint levert ook een bijdrage aan de bestrijding van de verdroging en aan de vorming van meer robuuste en aaneengesloten  natuur.
Flessenhals
De klimaatbuffer van Staatsbosbeheer sluit prima aan bij het gebiedsontwikkelingsproject Ooijen-Wanssum van de provincie Limburg, het Waterschap, de betrokken gemeenten, het Waterschap en Rijkswaterstaat. Dat project is er onder meer op gericht om de opstuwing van Maaswater in tijden van piekafvoeren in de flessenhals stroomopwaarts van Wanssum te verminderen. Het weer laten meestromen van de oude Maasarm en het vergroten van de bergingscapaciteit door middel van het blauwe lint zal de veiligheidssituatie positief beïnvloeden.
 
Nieuwe natuur
Voor de aankoop van gronden in de Oude Maasarm is geld beschikbaar en de verwachting is dat de komende jaren enkele tientallen hectares worden verworven en ingericht als natuur. De reeds begrensde EHS zal daarvoor in het projectgebied met nog eens circa 450 ha. nieuwe natuur worden uitgebreid, waarvan 375 ha in de Oude Maasmeander.
Klimaatbuffers
Staatsbosbeheer werkt op verschillende plaatsen in Nederland aan klimaatbuffers. Het verst ontwikkeld is de klimaatbuffer aan de noordkant van Breda, de Vierde Bergboezem. Daar is de opvang van hoogwater eveneens gecombineerd met nieuwe natuur en nieuwe recreatiemogelijkheden voor de inwoners van Breda.
Bron: Staatsbosbeheer

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor