Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Staatsbosbeheer niet verplicht bijvoeren grazers Oostvaardersplassen

  •    •  
20-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
oostvaardersplassen_04.jpg

© Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer is niet verplicht om grote grazers in de Oostvaardersplassen bij te voeren in bijvoorbeeld strenge winters. Mensen en organisaties die dieren houden - als huisdier, vee of proefdier - moeten dat wel, maar grote grazers vallen daar niet onder. Zij leven in het wild en bepalen zelf waar ze gaan en staan. Daarom hoeft het ministerie van Landbouw niet op te treden tegen Staatsbosbeheer.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft dat dinsdag bepaald. De uitspraak is definitief. De zaak was aangespannen door de Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer. Die zei ook dat de grote grazers werden mishandeld door ze niet bij te voeren, maar ook dat wees het college af.

Welzijn koniks

De stichting wilde ook dat het ministerie in actie zou komen voor konikpaarden in het Oostvaardersveld, in de buurt van de Oostvaardersplassen. Die paarden zouden last krijgen van ontstoken ogen door de grote klis, een plant in het gebied. Het ministerie wilde niet ingrijpen, want er zouden "geen welzijns- of gezondheidsproblemen zijn vastgesteld".

De rechter geeft het ministerie opdracht om nieuw onderzoek te doen naar de gezondheid van de konikpaarden. Daarna moet het departement opnieuw besluiten of er iets moet worden gedaan tegen de grote klis. Het ministerie krijgt daar zes maanden de tijd voor.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.