Staatbosbeheer vervangt populieren
• 07-12-2005
• leestijd 2 minuten
Staatsbosbeheer start vanaf 12 december met het kappen van ruim 60 populieren aan de Derde- en Vierdedijk op Tholen. De werkzaamheden worden uitgevoerd in kader van het kap- en beplantingsplan Tholen en zullen ongeveer 1 week duren.
Het kap- en beplantingsplan voor Tholen is al enige jaren in uitvoering en het zal nog zeker een aantal jaren duren voordat het is voltooid. Het plan voorziet in het vervangen van de oude populieren op de zo karakteristieke dijken. De populieren zijn zo’n 45 jaar geleden massaal aangeplant en zijn dus ook ongeveer allemaal gelijk aan het eind van hun levensomloop.
De bomen vertonen slijtageverschijnselen. Veelal veroorzaakt dit overlast aan de omwonenden of komt de verkeersveiligheid in gevaar door het uitwaaien van dode takken. Staatsbosbeheer heeft op Tholen ruim 130 hectare dijken in eigendom. Meestal zijn ze verpacht aan boeren uit de omgeving. Op de plaatsen waar populieren gekapt zijn wordt, als dat gewenst is, zo snel mogelijk weer een nieuwe boom terug gezet. Op de Derdedijk staat al een rij nieuwe bomen. Ook op de Vierdedijk worden weer nieuwe bomen geplant.
Om meer variatie te krijgen worden verschillende soorten bomen gebruikt. Zo kan men op de Thoolse dijken bijvoorbeeld okkernoten, kastanjes en eiken tegen komen maar ook zijn er linden, essen en populieren terug gezet. Populierenhout wordt onder andere gebruikt in de houtvezelindustrie, als tuinhout en verwerkt tot sinaasappelkistjes. De takken worden gesnipperd afgevoerd naar de energiecentrale in Cuijk. Het verkeer kan met een geringe overlast te maken krijgen.
Op veel dijken komen nu al bijzondere planten voor. Dit komt voornamelijk omdat er geen bestrijdingsmiddelen en bemesting wordt toegepast. Steeds meer dijken worden beheerd als bloemdijk. De dijken worden dan niet begraasd door runderen of schapen maar worden gehooid waardoor de bodem nog verder verschraalt. Hierdoor krijgt de natuurlijke, bloemrijke vegetatie een nieuwe kans. Op enkele dijken staat al weer aardaker, wilde marjolein en ruige anjer.
Bron: Staatsbosbeheer