Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Spreeuwig', een ode aan de spreeuw

21 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Spreeuwen in de Amsterdamse Pijp

© fotograaf:Erika Veld

Twee winters achter elkaar, die van 2016 en 2016, daalde er ’s avonds in stadsdeel De Pijp in Amsterdam een grote zwerm spreeuwen neer. Ze brengen de nacht door in de binnentuinen van een huizenblok. Fotograaf en kunstenaar Erika Veld ziet ze vanuit een zolderraam voor het eerst en raakt meteen gefascineerd door deze vogels. Ze belt bij buurtbewoners aan om zo dicht mogelijk bij de spreeuwen te kunnen komen en dat lukt haar. Vanuit tuinen en vanaf dakterrassen weet ze de vogels van dichtbij te naderen. Dagelijks trekt ze er met haar camera op uit om de vogels vast te leggen, van vroeg in de ochtend tot aan het vallen van de nacht.
spreeuw

© fotograaf:Erika Veld

Foto: Erika Veld

Spreeuwig

Aan haar project kwam bruut een einde toen de bomen waarin de spreeuwen werden gekapt en de zwerm vertrok. Maar van haar duizenden foto’s, vele tekeningen en geschreven observaties maakte Erika Veld het boek ' Spreeuwig ', een hommage aan de spreeuw.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar