Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sprankje hoop voor Irrawaddi dolfijn in Mekong

  •  
12-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Untitled-1_12.jpg
Uit de laatste telling van de Cambodjaanse overheid in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WNF) blijkt dat er nog tachtig ernstig bedreigde Irrawaddi rivierdolfijnen in de Mekong rivier zijn. Dat zijn er vijf minder dan in 2010, hetgeen betekent dat de jaarlijkse afname van de populatie nu zo’n twee procent is tegen zeven procent in 2007.
Vooral dankzij intensieve bescherming van deze zeldzame soort lijkt de snelle teruggang voorzichtig af te nemen. “Het is nog te vroeg om te juichen, maar we hebben voor het eerst sinds jaren hoop dat de Mekong Irrawaddi dolfijn heel langzaam uit het diepe dal gaat komen”, zegt Sam Ath Chhith van WWF Cambodja. “We hebben de afgelopen jaren samen met de overheid veel mankracht gezet op het verwijderen van illegale kieuwvisnetten want dat is de belangrijkste doodsoorzaak voor dolfijnen.” Het stemt de natuurorganisatie hoopvol dat het aantal jonge dolfijnen dat volwassenheid bereikt aanzienlijk is gestegen.
Megadammen zijn een ‘no-go’
Een zo mogelijk nog groter gevaar voor de dolfijn is de geplande bouw van 11 dammen in de Mekongrivier. Een van deze megadammen, de Xayaburi in het noorden van Laos, is al in aanbouw. Naar verwachting start de bouw van de Don Sahong dam in het zuiden van Laos in de komende maanden. De Don Sahong dam is vlakbij de allerlaatste populatie Irrawaddi dolfijnen in Laos. Het WNF is fel tegen deze megadammen omdat de gevolgen voor mens en natuur nauwelijks zijn onderzocht. Het heeft in ieder geval onomkeerbare gevolgen voor vismigratie. Daardoor zal verder stroomafwaarts een grotere populatie afgesneden worden van hun voedselvoorziening. Volgens Sam Ath Chith is de Don Sahong een ecologische tijdbom die de voedselvoorziening van 60 miljoen mensen tot en met de delta in Vietnam in gevaar brengt. “Als het aan ons ligt dan komt deze megadam er niet.” Het Nederlandse kantoor van WNF
WNF heeft de overheid van Laos en de Maleisische uitvoerder nogmaals dringend opgeroepen om eerst de resultaten van de studies naar de milieu- en sociale impact af te wachten. In 2014 hebben al ruim 250.000 mensen de  Stop the Don Sahong Dam  petitie van het WNF ondertekend.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor