Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spitssnuitdolfijn strandt door onderwatergeluid

  •  
18-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dolfijn_14.jpg
Al langer werd vermoed dat massa-strandingen van walvissen als spitssnuitdolfijnen, grijze dolfijnen, grienden en butskoppen te maken hebben met door mensen gemaakte onderwatergeluiden. Met name marine-oefeningen met sonar-apparatuur om onderzeeërs op te sporen, die krachtige geluidspulsen afgeven, leken de boosdoener.
Juist de genoemde walvissoorten maken buitengewoon diepe en lange duiken (dieper dan 1 km, soms anderhalf uur) en lijken daarbij erg afhankelijk van de ´sonar´- geluiden die zij zelf uitstoten om prooien te vinden en vijanden te ontwijken. In 2008 werden zelfs in de V.S. rechtszaken gevoerd om zulke marine-oefeningen te verbieden. Die mislukten omdat niet bewezen kon worden dat walvissen last hadden.
Dat bewijs is er nu wel. Spitssnuitdolfijnen van De Blainville (een soort die heel soms in Nederland aanspoelt, zie hier) vertrekken actief uit een zeegebied waar sonar-oefeningen worden gehouden, en keren pas terug wanneer het geluid is gestopt. Ook onderbreken de walvissen diepe voedselduiken in reactie op sonargeluid.
Lees het hele artikel op Faqt.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor