Sinds enkele jaren maakt de cetti's zanger zijn opmars in de Biesbosch. In vijf jaar is de populatie van de zangvogel meer dan verdubbeld. De teller staat nu op 745 stuks. Hoewel de meeste zangvogels de Nederlandse winter ontvluchten, houdt de cetti's zanger het wel vol. Op geen andere plek in Nederland zijn er zo veel te horen.
Onzichtbaar
De cetti's zanger heeft een opgewipt staartje en lijkt wel een grote winterkoning. Het is bijna onmogelijk om deze vliegensvlugge moerasvogel te zien. Hij zingt een paar seconden vanaf een tak om vervolgens weer het riet in te duiken.
Biesbosch Boswachter Thomas van der Es was dan ook heel blij dat hij de Cetti’s zanger in acht jaar tijd twee keer op een foto wist vast te leggen.
De cetti's zanger van Thomas.
Blauwborst
Naast de cetti’s zanger is ook de blauwborst goed vertegenwoordigd in de Biesbosch. In 2016 zijn er 960 territoria. Blauwborsten zijn zowel fantastisch om te zien als te horen. In de Nederlandse vogelwereld komt het niet vaak voor dat een vogel zowel een prachtig uiterlijk heeft als een formidabele zang.
Fotograaf: JohnGroeneber
Opmars
De afgelopen decennia heeft de blauwborst in Nederland een opmerkelijke opmars gemaakt. Het is een van de weinige soorten die zelfs van een Rode Lijst is geschrapt, omdat het zo goed gaat.
Het bruin met beige mannetje heeft in het voorjaar een heldere blauwe keel met een zwarte rand en een witte of rode vlek in het midden. Het vrouwtje heeft een witte keel, omrand met een band van zwartbruine vlekken. Wat vorm en gedrag betreft, lijkt de blauwborst veel op de roodborst.
De zeldzamere ondersoort roodsterblauwborst. Fotograaf: Anton Kuiper.
April en mei zijn de ideale maanden om beide vogels en vele andere prachtige soorten zoals onder meer de rietgors, de gele kwikstaart en de waterral te bewonderen.